LAVROV: Slučaj Severni tok će se završiti čuvenom formulom "bez dokaza, zasnovano na verovatnoći"

Novosti online

23. 03. 2023. u 13:51

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne očekuje da će zapadna istraga o sabotaži Severnog toka biti transparentna.

ЛАВРОВ: Случај Северни ток ће се завршити чувеном формулом без доказа, засновано на вероватноћи

Foto Tanug/AP

 - Ne očekujemo transparentnost ovih istraga, niti da šira javnost bude upoznata sa njihovim rezultatima. Najverovatnije će se slučaj završiti nečim poput 'bez dokaza, zasnovano na verovatnoći' - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Burundija Albertom Šingirom.

Ruski diplomata je istakao da su brojni zahtevi Moskve za saradnju u istrazi eksplozija na gasovodima ostali bez ikakvog odgovora.

 - Mislim da bi ove zemlje bile zadovoljne raspletom koji na ruskom zovemo 'sakriti sve dokaze ispod tepiha' - naglasio je Lavrov.

On je istakao da ne postoje nikakvi razlozi da se veruje da će Berlin priznati istinu o sabotaži Severnog toka.

 - Moskva nema razloga da veruje da će u situaciji sa eksplozijama Severnog toka Berlin priznati istinu, ma kakva ona bila. Smatramo da aktuelni nemački lideri neće naći hrabrosti da učine nešto drugačije - naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao da se Ruska Federacija nada da će međunarodne organizacije, pre svega UN, shvatiti svoju odgovornost za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, kao i borbu protiv terorizma, posebno onih koji su "uništili kritični infrastrukturni objekat".

Šef ruske diplomatije se osvrnuo i na podatke američkog novinara Simora Herša o Severnom toku, nazvavši ih objektivnim.

Prema njegovim rečima, SAD su na sve to reagovale "veoma nervozno, dok njihovo ponašanje liči na panični strah",

 - Vašington je počeo da sastavlja grupu zemalja zajedno sa svojim saveznicima, za koje očekuju da će glasati protiv ruske rezolucije. Ne isključujem da će čak uspeti da dobiju dovoljno glasova da blokiraju ovu inicijativu. Tada će potpisati da imaju šta da kriju i biće potvrđena objektivnost podataka koje je izneo Simor Herš - zaključio je on.

Podsetimo, rezolucija koju je pripremila Rusija za istragu eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 predviđa formiranje posebne komisije koja će uključivati nezavisne međunarodne advokate, čiji će izbor vršiti generalni sekretar UN.

U nacrtu rezolucije Savet bezbednosti traži od generalnog sekretara "hitno formiranje međunarodne nezavisne istražne komisije" za sveobuhvatnu i nepristrasnu međunarodnu istragu svih aspekata sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2. Dokument je, kako je istakao izvor, usmeren na identifikaciju izvođača, sponzora, organizatora i saučesnika.

(RT)

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)