MOSKVA PORUČUJE ZAPADU: Ako stopirate istragu o gasovodima, odgovorićemo na napad na našu imovinu

Novosti online

10. 03. 2023. u 12:20

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da ukoliko Zapad blokira istragu o terorističkim napadima na gasovode „Severni tok”, Moskva će razmisliti kako da odgovori na direktni napad na njenu imovinu.

МОСКВА ПОРУЧУЈЕ ЗАПАДУ: Ако стопирате истрагу о гасоводима, одговорићемо на напад на нашу имовину

Foto AP

 - U pitanju je najgrublji vid terorističkog napada koji neće proći bez istrage. Ako Zapad blokira nepristrasnu i objektivnu istragu, razmislićemo kako da im odgovorimo na taj direktni napad na našu imovinu - rekao je on.

Prethodno se po pitanju eksplozija na gasovodima oglasio i prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski koji je rekao da će Rusija uskoro objaviti celu prepisku sa Nemačkom, Danskom i Švedskom o istrazi kako bi sve bilo transparentno.

Poljanski je poručio i da određeni broj članica UN nije zainteresovan za to da bude formirana posebna komisija pri ovoj organizaciji koja bi sprovela nezavisnu istragu jer smatraju da istragu nije neophodno sprovesti.

Ranije je britanski list „Tajms” objavio da su zapadne obaveštajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok” i „Severni tok 2”. U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Takođe, Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)