ČEKAJU PAPIRE: Srbiji je blizu 4,8 miliona objekata koji nisu upisani u Katastar

S. B.

20. 03. 2023. u 09:33

NEREGULISANO tržište nekretnina u Srbiji skoro je jednako regulisanom. U Katastar nepokretnosti je upisano oko 4,9 miliona kuća i stanova, dok je u Registru neregulisanih objekata oko 4,8 miliona. Ma iz kog razloga bili neuknjiženi, promet ovih kvadrata notari ne smeju da overavaju. Posrednici u prometu nekretnina uvereni su da bi rešavanje statusa dela ovih nepokretnosti smanjilo pritisak na tržište i ponudu obogatilo nešto jeftinijim kvadratima.

ЧЕКАЈУ ПАПИРЕ: Србији је близу 4,8 милиона објеката који нису уписани у Катастар

Ilustracija

U statusu neregulisanih su nepokretnosti zidane bez dozvole, ali i one koje iz različitih razloga, iako legalne, nisu uknjižene.

- Oko 2,8 miliona nekretnina je podložno regulaciji - kažu u Republičkom geodetskom zavodu. - Imaju neku vrtu dokumentacije ali je ona nedovoljna za upis. Treba je osnažiti. Ta dokumenta treba da se konvalidiraju. Na proveri je oko 200.000 nepokretnosti da bi se videlo da li su pogodni za upis. Oko dva miliona objekata su nezakoniti. Oni su predmet ozakonjenja odnosno legalizacije. Ukupno je oko 4,8 neregulisanih nepokretnosti, a dva su puta rešavanja - konvalidacija i legalizacija.

Posrednici u prodaji nepokretnosti uvereni su da bi veća ponuda stanova i kuća svakako uticala na cenu kvadrata. I ponuda bi se promenila.

- Smanjio bi se pritisak na prodavce, jer bi se povećala ponuda takozvanih narodnih stanova - smatra Milić Šokić iz Klastera nepokretnosti. - To bi mogli da budu stanovi između 60.000 i 100.000 evra. Te stanove je narod kupovao od nevolje, nisu imali više novca. Sprečavanje prometa njima je i napravilo veliki pritisak na tržište nekretnina. Lično, ne mislim da treba sprečavati njihovu prodaju. Kupci treba da su upozoreni i da znaju tačno šta kupuju, ali je to njihova stvar. Neka su ti objekti vredni u proseku 50.000 evra, pa to je 100 milijardi evra van prometa. Treba apelovati na nadležne da što brže rešavaju problem tih nekretnina.

Slično misle i vlasnici agencija za nekretnine. Veća ponuda, baš kao i u svim drugim oblastima, donosi pad cene.

- Kao i svaka berza, to je odnos ponude i potražnje - kaže Peđa Dević, vlansik jedne agencije. - Zabrana overe kupoprodajnih ugovora za neuknjižene kvadrate kod notara uticala je na cenu. U većoj ponudi bi verovatno bilo i jeftinijih nekretnina. Problem je što se te nekretnine ne rešavaju po zakonima koji su važili kada su građene, prometovane. Nekad se ugovori nisu overavali, a sada za uknjižbu se traži overa. Problem su izmene pravila.

SNALAŽENjE

DOMIŠLjATI prodavci, ali i kupci, nađu ponekad način da prodaju i neuknjiženu kuću. Predmet ugovora je samo njiva, ali joj je vrednost veća od okolnih. Komšije dobro znaju da je na njoj nelegalizovana kuća.

- Iskreno, ne verujem da to može da prođe. Retko gde - kaže Peđa Dević. - Mi takve stvari ne prodajemo. Ne ulazimo u takve situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja