APEL UJEDINJENIH NACIJA: Ukrajinski sporazum o žitu da bude potpisan na 120 dana

Tanjug

16. 03. 2023. u 18:08

SPORAZUM koji omogućava bezbedan izvoz žitarica iz nekoliko crnomorskih luka Ukrajine trebalo bi bude produžen na 120 dana, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

АПЕЛ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА: Украјински споразум о житу да буде потписан на 120 дана

Foto AP

Ovaj predlog je usledio nakon što je Rusija predložila produženje dogovora koji ističe u subotu za samo 60 dana, preneo je Rojters.

UN i Turska posredovale su oko donošenje sporazuma između Rusije i Ukrajine u julu, kao i njegovom obnavljanje u novembru, s ciljem da bude prevaziđena svetska kriza u vezi sa hranom koja je delimično podstaknuta ratom u Ukrajini i blokadom izvoza žitarica preko Crnog mora.

- Za nas je tekst sporazuma jasan i poziva na produženje za 120 dana - rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

I Turska je juče saopštila da će nastaviti razgovore o produženju sporazuma za 120, a ne za 60 dana, s čim se složiila i zvanična Ukrajina.

Visoki zvaničnici UN i Rusije sastali su se u ponedeljak u Ženevi da razgovaraju o produženju sporazuma.

Da bi se pomoglo ubeđivanju Rusije da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz Crnog mora prošle godine, u julu je takođe sklopljen trogodišnji sporazum u kome su Ujedinjene nacije pristale da pomognu u olakšavanju ruskog izvoza hrane i đubriva.

Zapadne sile su kaznile Rusiju oštrim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, a iako njen izvoz hrane i đubriva nije pod sankcijama, Moskva kaže da su ograničenja u plaćanju, logistici i industriji osiguranja barijera za takve pošiljke.

- Ostvaren je značajan napredak, ali je istina da neke prepreke ostaju, posebno u vezi sa platnim sistemima, pa nastojimo da prevaziđemo te prepreke - rekao je Dižarik u utorak.

 

BONUS VIDEO: 

UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI: U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a