KAKO RUSIJA PROFITIRA OD UGOVORA NEMAČKE I KAZAHSTANA? Ništa bez Moskve

Novosti Onlajn

06. 03. 2023. u 18:45

NEMAČKA više ne kupuje sirovu naftu iz Rusije kako bi postala nezavisna od do skoro najvažnijeg liferanta energije.

КАКО РУСИЈА ПРОФИТИРА ОД УГОВОРА НЕМАЧКЕ И КАЗАХСТАНА? Ништа без Москве

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, preko ugovora o isporuci nafte sa Kazhstanom, Moskva i dalje zadržava uticaj u Nemačkoj.

Ove sedmice Kazahstan je u Nemačku isporučio prvu turu sirove nafte putem cevovoda "Družba". Time se snebdeva važna rafinerija u istočnonemačkom Švedu, koja je do kraja prošle godine gotovo isključivo prerađivala rusku naftu. Dostava 20.000 tona (145.000 barela) deo je plana da Nemačka bude manje zavisna od ruske nafte.

Najveća evropska ekonomija ove je godine prekinula kupovinu nafte od Rusije. I to uprkos činjenici da je sirova nafta iz cevovoda isključena iz embarga koji je Evropska unija nametnula protiv ruske nafte u okviru sankcija Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Kazahstan, saveznik Rusije, ove godine želi da transportuje 1,2 miliona tona sirove nafte u Nemačku. Državno kazahtansko preduzeće Kaztransoil već je dobilo odobrenje od ruskog partnera Transnjefta za isporuku 300.000 tona cevovodom Družba u ovom tromesečju.

U relativno kratkom vremenu Nemačka je uspela da nađe zamenu za većinu ruskih isporuka. Međutim, bilo je teško pronaći alternative za Šved jer mesto nije povezano sa zapadnonemačkim cevovodima i rutama isporuke.

Kao rezultat toga, rafinerija radi samo u obimu od 60 posto. Rafinerija je trenutno snabdevena sirovom naftom sa svetskog tržišta, poput SAD, putem cevovoda iz luke Rostok.

Kako Rusija profitira?

Rusija će imati prihode preko naknada za prevoz za koje dozvolu daje Transnjeft jer se protok odvija preko njegove mreže. To je dobrodošao izvor prihoda za Moskvu u vreme kada zapadne sankcije i ograničenje cena utiču na posao s naftom.

Osim toga, nafta se mora prevoziti hiljade kilometara preko ruske teritorije, zbog čega isporuka zavisi od ruske dobre volje. "Moramo posmatrati kako će se Rusija ponašati", rekla je u ponedeljak portparolka nemačkog Ministarstva privrede.

Da li se ugovorom krši naftni embargo EU?

Nafta iz Kazahstana ne podleže embargu EU i ne spada pod dobrovoljno nemačko odricanje od nafte iz Rusije.

Nafta iz Kazahstana najpre ide za Rusiju, gde se meša s ruskom sirovom naftom pre nego što se izveveze preko ruskih luka. Kako bi izbegao probleme sa zapadnim sankcijama, Kazahstan je prošle godine preimenovao KBCO kako bi ga razlikovao od ruskog REBCO-a (Russian Export Blend Crude Oil) ili od sirove nafte sa Urala.

Poljska, kroz koju će kazahska nafta teći u Nemačku, se posebno plaši da bi moglo biti teško odrediti njeno poreklo.

Prema navodima nemačkog Ministarstva privrede, neizbežno je da će deo ruske nafte na ovaj način doći u Nemačku. Ipak, navode u ministarstvu, važno je da novac ne ide u Rusiju jer se posao obavlja s firmom iz Kazahstana, a ne iz Rusije.

BONUS VIDEO: UNIŠTENO SKLADIŠTE NAFTE - Baza u Černihovu u plamenu

(DW)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)