KANADA JE "SLOMLJENA": Građani besni na državu zbog užasnog stanja ekonomije

Đ.G.

08. 02. 2023. u 17:27

PREKO dve trećine Kanađana – 67 odsto – veruje da je njihova zemlja „ slomljena “, pokazuju rezultati ankete koje su u ponedeljak objavili Nešnal Post i Leger. Ispitanici širom političkog spektra vide veliku podelu između pitanja kojima se bave u svakodnevnom životu i pitanja na koja njihova vlada odluči da se fokusira.

КАНАДА ЈЕ СЛОМЉЕНА: Грађани бесни на државу због ужасног стања економије

Foto: Tanjug/AP

Ispitanici su upitani da li se slažu sa tvrdnjom lidera Konzervativne stranke Pjera Poaljevra da se čini "kao je u ovoj zemlji sada sve pokvareno “, iako Poljevrovo ime nije pomenuto. Samo 25% se nije složilo sa izjavom, dok su ostali neodlučni. 

Polovina ispitanika izjavila je da se oseća „ besno “ zbog načina na koji se upravlja Kanadom. Žene su bile nešto više ljute nego muškarci, a stanovnici provincija srednjeg zapada - Alberta, Manitoba i Saskačevan - bili su uznemireni više od onih na obe obale.

Više od dve trećine (68%) ispitanika navelo je „ rastuće troškove i inflaciju/kamatne stope “ kao primarno pitanje koje pogađa Kanađane, a „ stanje zdravstvene zaštite “ takođe ima 59% glasova. „ Priuštiti mesto za život “ je na trećem mestu, navelo ga je 43% ispitanika, a „ Posao i privreda “ su zaokružili prva četiri sa 40%. 

Ovo je u suprotnosti sa onim gde Kanađani veruju da savezna vlada fokusira svoju energiju. Samo 28% vidi da se Otava koncentriše, kao i oni, na rastuće troškove i inflaciju, dok je 27% reklo da su „ životna sredina/klimatske promene “ primarni fokus vlade. Još 25% je reklo da je vlada uglavnom zabrinuta zbog „ reakcije Kanade na rat u Ukrajini “, dok je samo 14% ispitanika navelo ukrajinski sukob kao značajno pitanje koje utiče na njihove živote. Punih 22% ispitanika priznalo je da nemaju pojma šta savezna vlada daje prioritetu.

Smatralo se da je lokalna uprava nešto više u kontaktu, sa 37% ispitanika koji su izjavili da su njihovi pokrajinski lideri najviše fokusirani na zdravstvenu zaštitu, 28% na rastuće troškove i inflaciju, a 27% na radna mesta i ekonomiju. Međutim, 17% ispitanika je reklo da ne zna šta njihova lokalna uprava daje prioritet.

Sprovedena krajem prošlog meseca, anketa je anketirala 1.554 Kanađana nasumično regrutovana sa onlajn panela.

Kanađani nisu usamljeni u svojoj ekonomskoj nevolji. Nedavne ankete pokazuju da dve trećine Amerikanaca veruje da je njihova zemlja na pogrešnom putu, a ekonomija se smatra glavnim izazovom sa kojim se SAD suočavaju - preneo je RT.

BONUS VIDEO: SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA - Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri