PADA KREDITNA AKTIVNOST: Novi izveštaj Udruženja banaka Srbije

B.Caranović

06. 02. 2023. u 15:27

UKUPAN dug za sve kredite, i gađana i privrede zajedno, na kraju prošlog meseca iznosili su oko 3.319 milijardi dinra, ili više od 28 milijardi evra. Prema poslednjem izveštaju Udruženja banaka Srbije, primetno je da je za dug malo manji nego na kraju decembra. I dalje je ukupno dugovanje veće u odnosu na 2021. godinu za pet procenata, ali analiza pokazuje smanjivanje duga počevši od septebra, dok je do tog meseca išao godinama uzlaznom linijom.

ПАДА КРЕДИТНА АКТИВНОСТ: Нови извештај Удружења банака Србије

Foto N. Fifić

Pravna lica, odnosno preivedni subjekti na kraju januara dugovali su bankama gotovo 1.821 milijardi dinara ili za oko 24 milijardi dinara manje nego prethodni mesec. To je smanjenje od 1,4 procenata. Preduzetnici su smanjili dugovanja za milijardu i po dinara. To je pad aktivnosti od 2,2 odsto.

Kada je reč o kreditnoj aktivnosti stanovništva, ona se nije potpuno predala, uprkos skoku cena i kredita i inflaciji. Tako se u odnosu na godinu dana ranije, beleži porast kreditne aktivnosti stanovništva, u vodu povećanog duga od 7,5 odsto. U poređenju sa krajem decembra građani otplaćuju za 0,1 odsto više novca.

Statistika pokazuje da je za mesec dana smanjen dug za gotovinske, potrošačke i ostale pozajmice, dok blagi porast beleže stambeni krediti - za 0,7 odsto i poljoproivredni - za jedan procenat.

Stanovništvo je do početka februara dugovalo za sve kredite zajedno - 1.429 milijardi dinara. Prevedeno u evre, to je oko 12 milijardi evra.

Za 0,1 procenata je povećano kašnjenje u otplati kredita, sa 2,8 odsto, u decembru na 2,9 procenata. Preduzetnici su imali problema u otplati u pet odsto slučajeva, što je porast od 1,3 procenata u odnosu na prošlu godinu. Učešće docnje u dugu privrede je tri odsto, a stanovništva u 2,5 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024