NEMAČKI MINISTAR PRIZNAO: Nemačkoj potreban gas da bi se oslobodila od uglja

P. Z. S. / ria.ru

27. 01. 2023. u 23:10

NEMAČKA koristi ugalj za uštedu gasa, a da bi odustala od ovoga, zemlji je potreban gas, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ПРИЗНАО: Немачкој потребан гас да би се ослободила од угља

Robert Habek, Foto AP


-Koristimo ugalj da bismo uštedeli gas. Bila bi katastrofa za klimatsku politiku ako bi posle sledeće zime morali da kažemo: moramo duže da koristimo ove termoelektrane na ugalj jer nismo vodili računa o adekvatnom snabdevanju gasom. Ugalj za proizvodnju električne energije je greh klimatske politike. Da bismo to prestali da radimo, trenutno nam je još potreban gas, rekao je Habek u intervjuu nemačkom listu Tagescajtung.

Nemačke vlasti su ranije rekle da zemlja trenutno planira izgradnju ukupno pet državnih plutajućih LNG terminala. Kako je primetio nemački kancelar Olaf Šolc, oni će omogućiti Nemačkoj da postane nezavisna od isporuke gasa iz Rusije.

Zapad je pojačao pritisak sankcija na Rusiju zbog Ukrajine, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će Rusija rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)