NEMAČKI MINISTAR PRIZNAO: Nemačkoj potreban gas da bi se oslobodila od uglja

P. Z. S. / ria.ru

27. 01. 2023. u 23:10

NEMAČKA koristi ugalj za uštedu gasa, a da bi odustala od ovoga, zemlji je potreban gas, izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ПРИЗНАО: Немачкој потребан гас да би се ослободила од угља

Robert Habek, Foto AP


-Koristimo ugalj da bismo uštedeli gas. Bila bi katastrofa za klimatsku politiku ako bi posle sledeće zime morali da kažemo: moramo duže da koristimo ove termoelektrane na ugalj jer nismo vodili računa o adekvatnom snabdevanju gasom. Ugalj za proizvodnju električne energije je greh klimatske politike. Da bismo to prestali da radimo, trenutno nam je još potreban gas, rekao je Habek u intervjuu nemačkom listu Tagescajtung.

Nemačke vlasti su ranije rekle da zemlja trenutno planira izgradnju ukupno pet državnih plutajućih LNG terminala. Kako je primetio nemački kancelar Olaf Šolc, oni će omogućiti Nemačkoj da postane nezavisna od isporuke gasa iz Rusije.

Zapad je pojačao pritisak sankcija na Rusiju zbog Ukrajine, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će Rusija rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ZAVRŠEN DRUGI DAN RADNE POSETE VAŠINGTONU: Mali - Ekonomski uspesi Srbije prepoznati kod najznačajnih svetskih finansijskih institucija