SLOVENAČKI PETROL TUŽI HRVATSKU: Kompanija na gubitku zbog mera vlade donetih u cilju ograničavanja cena goriva

Tanjug

27. 12. 2022. u 19:46

U LjUBLjANI je održana danas prilično burna skupština akcionara naftne kompanije Petrol na kojoj je najavljeno moguće podizanje tužbe protiv Hrvatske zbog mera vlade donetih u cilju ograničavanja cena goriva.

СЛОВЕНАЧКИ ПЕТРОЛ ТУЖИ ХРВАТСКУ: Компанија на губитку због мера владе донетих у циљу ограничавања цена горива

Foto: Profimedia

Petrol je izračunao da su mere hrvatske vlade o regulisanju maloprodajnih cena naftnih derivata, koje traju od 7. februara, stvorile kompaniji gubitak od 45,7 miliona evra (razlika obračunate bruto dobiti u odnosu na isti lanjski period), izveštava slovenački poslovni dnevnik Finance.  

Na skupštini je rečeno da se još čeka obračuni štete od sudskog veštaka za finansije i računovodstvo i od ovlašćenog revizora, koji treba da stignu do 15. januara. 

Državnom tužilaštvu Hrvatske bi, prema odluci akcionara, oko tog datuma trebalo podneti predlog za mirno rešavanje spora. Ako to ne "prođe", najavljuju tužbu, prenosi portal index.hr.

Petrol će na isti način i u Sloveniji pokušati pravnim putem da se izbori za naknadu štete nastale ograničenjem cena koje je uvela slovenačka vlada.

Predsednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović je povodom najavljenog sudskog spora u Hrvatskoj, navodi Finance, rekla na skupštini da će Petrol, ako bude potrebno, odštetu tražiti i na sudu Evropske unije.

U saopštenju sa sednice skupštine se najavljuje da će, "s obzirom na neodrživu regulaciju cena naftnih derivata i ekonomsku štetu" nanetu grupi u 2022, Petrol u Hrvatskoj biti primoran da preduzme dalje mere zaštite svojih interesa.

Prvi korak je, kako se navodi, zatvaranje benzinskih stanica  Petrola i Croduksa u Hrvatskoj 28. decembra od 12 do 13 sati, osim benzinskih pumpi na autoputevima i pomorskom dobru.

- Točenje goriva za vreme zatvaranja prodajnih mesta biće omogućeno hitnim/interventnim službama - napominje se u saopštenju i dodaje da kompanija želi na ovaj način da skrene  pažnju na ozbiljnost situacije i da speči poremećaje u snabdevanju i moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj. 

BONUS VIDEO: PRVI PUT U BARU - Obeležena Hanuka, jedan od najradosnijih jevrejskih praznika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!