PRVA ZEMLJA EVROPSKE UNIJE UŠLA U RECESIJU: Inflacija i ekonomske krize udaraju po Baltiku

Novosti online

14. 12. 2022. u 21:53

DVOCIFRENA inflacija u Letoniji, odnosno povećane cene, od hrane i nekvarljivih proizvoda do elektronike, kućnih predmeta i automobila, negativno utiču na ekonomski rast, pri čemu je Letonija postala prva zemlja EU koja je ušla u recesiju, piše "Sputnjik Njuz".

ПРВА ЗЕМЉА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УШЛА У РЕЦЕСИЈУ: Инфлација и економске кризе  ударају по Балтику

Foto EPA

Estonija je “sledila taj primer”, zabeleživši pad BDP-a od 2,4 odsto u trećem kvartalu 2022. Estonski ekonomisti upozoravaju da građani uveliko troše ušteđevinu.

Inflacija i ekonomske krize, udaraju po Baltiku, pogoršane energetskom krizom, piše "Sputnjik Njuz".

Estonija, Letonija i Litvanija zavise od Rusije za 12, 92 i 27 procenata svog prirodnog gasa, odnosno 32, 20 i 69 procenata svoje sirove nafte.

Estonija, koja ima skromne rezerve nafte, pribegla je ponovnom pokretanju elektrana na naftu.

U Letoniji i Litvaniji, vlade su ublažile pravila zaštite šuma, jer se ljudi zimi greju zalihama isečenog drveća kao izvora toplote. 

U Litvaniji, pošto su troškovi električne energije skočili čak 4.000 evra po megavat satu, stručnjaci za energetiku su ironično podsetili javnost na zatvaranje sovjetske nuklearne elektrane "Ignalina" u zemlji, koja je nekada davala struju za ceo baltički region. Fabrika, koja je puštena u rad 1980-ih  zatvorena je 2009. godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri