"PLAVO GORIVO" SVE SKUPNJE Štajneker: "SAD će držati visoke cene gasa u Evropi narednih 20 godina"

Novosti online

14. 12. 2022. u 17:52

SJEDINjENE Američke Države će nastaviti da drže visoke cene gasa u Evropskoj uniji i nakon završetka sukoba u Ukrajini, izjavio je odlazeći generalni direktor austrijskog energetskog koncerna „Enerdži AG“ Verner Štajneker.

ПЛАВО ГОРИВО СВЕ СКУПЊЕ Штајнекер: САД ће држати високе цене гаса у Европи наредних 20 година

Foto Shutterstock

 - Energenti neće mnogo pojeftiniti, čak i ako se rat završi. Ne treba gajiti iluzije po pitanju toga. Čak ni u mirnoj Evropi gas više neće biti tako jeftin kao pre. Evropa će dugoročno kupovati tečni gas od SAD. Skupo i po principu "uzmi ili plati" na 20 godina. U svakom slučaju, za to će morati da se plati - istakao je odlazeći generalni direktor austrijskog energetskog koncerna „Enerdži AG“.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku su „SAD zainteresovane za nastavak borbenih dejstava“ u Ukrajini, jer „zarađuju na tečnom prirodnom gasu, slabe Rusiju, zarađuju na oružju i sprečavaju zbližavanje Rusije i Evrope“.

Austrija i dalje zavisna od ruskog gasa

Od ukupne količine gasa koji uvozi Austrija udeo ruskog energenta iznosi do 50 odsto, a priče da je zavisnost od ruskog plavog goriva smanjena na 20 odsto nisu tačne, rekao je Štajneker.

 - Smanjena je zavisnost od ruskog gasa, ali ne sa 80 odsto na 20 odsto, kako pokušavaju da nas ubede pojedini političari. Pre će biti da je smanjena na 40-50 odsto - rekao je Štajneker u intervjuu za list „Unahrihten“.

Kako je dodao, gas iz Rusije stiže u Evropu „zaobilaznim putevima“, ali ga „ne zovu ruskim“. Po njegovim rečima, tu se radi o „lažnom markiranju“.

Ranije je austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio da je udeo ruskog gasa u uvozu smanjen sa 80 odsto na oko 20 odsto.

Bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe rekao je za Sputnjik da nije isključeno da se Austrija ove zime suoči sa opasnom nestašicom gasa, jer se rezerve plavog goriva ne popunjavaju, a cene vrtoglavo rastu.

Prema saopštenju Austrijske agencije za energetiku, prirodni gas u oktobru bio je skuplji za 119 odsto u odnosu na isti period prošle godine i za 5,6 odsto u odnosu na septembar ove godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!