NESUGLASICE U BRISELU: EU ne može da se dogovori oko uvođenja gornjeg limita na cenu gasa

Tanjug

13. 12. 2022. u 18:46

NAKON višemesečnih nesuglasica oko pitanja može li uvođenje limita na najvišu cenu gasa da ublaži energetsku krizu u Evropi, ministri energetike zemalja članica Evropske unije sastali su se danas u Briselu u pokušaju da postignu dogovor.

НЕСУГЛАСИЦЕ У БРИСЕЛУ: ЕУ не може да се договори око увођења горњег лимита на цену гаса

Foto Shutterstock

Odgovarajući na ponovljene zahteve nekih zemalja, Evropska komisija je prošlog meseca predložila gornju granicu za cenu gasa kao odgovor EU na ekonomsku krizu i skok cena energenata koje je u ovoj godini izazvala Rusija smanjivanjem isporučenih količina gasa Evropi, prenosi Rojters.

-Građani Evrope su u agoniji, a evropske firme prestaju da posluju dok EU bespotrebno raspravlja, upozorio je danas ministar energetike Grčke Konstantinos Skrekas, pozivajući na postizanje brzog dogovora i uvođenja limita na cenu gasa.

Grčka i druge zemlje uključujući Belgiju, Italiju i Poljsku tvrde da bi uvođenje gornjeg limita na cenu gasa zaštitilo njihove ekonomije od previsokih cena energenata, dok Austrija, Nemačka i Holandija strahuju da bi to moglo preusmeriti izvoz gasa ka drugim kupcima na štetu evropskih zemalja i dovesti do poremećaja na tržištu energenata.

Neimenovani evropski diplomata potvrdio je Rojtersu da je Nemačka bila među zemljama koje se protive uvođenju limita, a nekoliko zvaničnika EU je navelo da su i neke zemlje koje podržavaju uvođenje ograničenja na gornju cenu gasa nezadovoljne najnovijim tekstom te odluke.

-Svi moraju pokazati određenu fleksibilnost i biti spremni na neke kompromise, rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

Nastavak nesuglasica među zemljama EU oko uvođenja ove mere i nepostizanje dogovora nakon današnjeg ministarskog sastanka značilo bi da bi rasprava verovatno mogla da se nastavi u četvrtak na nivou šefova država članica EU, a potom bi se sledeće nedelje opet sastali ministri energetike da potvrde njihovu odluku, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!