KAMATA DOGURALA DO PET ODSTO: NBS donela odluku o povećanju referentne kamatna stope za 50 baznih poena

B. Ca.

08. 12. 2022. u 18:39

NA sednici, poslednjoj ovogodišnjoj, Izvršni odbor NBS odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu i deveti put zaredom.

КАМАТА ДОГУРАЛА ДО ПЕТ ОДСТО: НБС донела одлуку о повећању референтне каматна стопе за 50 базних поена

Foto Tanjug

Sada je podignuta za 50 baznih poena, i popela se na nivo od pet procenata. U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice - na 4 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice - na 6 procenata.

Kako je saopšteno iz centralne banke, ova odluka je predstavlja nastavak pooštravanja monetarnih uslova i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije.

- Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno deveto uzastopno povećanje, zaključno s kojim je od aprila ove godine ona povećana za ukupno 400 baznih poena - kažu u centralnoj banci. - NBS ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti, u znatnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Kako je iz IO NBS saopšteno, ekonomija Srbije se i dalje suočava sa znatnim troškovnim pritiscima iz međunarodnog okruženja, iako ima signala njihovog popuštanja.

Naredna sednica IO na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. januara.

Sledeće nedelje se očekuje i povećanje referentne kamatne stope Evropske centralne banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SLETITE I ODMAH NA PLAŽU: U neposrednoj blizini aerodroma, na nestvarno lepoj plaži, Royal Thalassa Monastir 5*