BRŽE DO DOZVOLE, ALI PRVO OSIGURANJE: Ministar građevinarstva Goran Vesić najavio izmene zakona o planiranju i izgradnji

Novosti online

07. 12. 2022. u 19:19

MINISTAR građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić juče je na stručnoj konferencij na Kopaoniku najavio Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, u smislu veće transparentnosti i ubrzavanja procedura, ali i mnogo većih obaveza i odgovornosti investitora.

БРЖЕ ДО ДОЗВОЛЕ, АЛИ ПРВО ОСИГУРАЊЕ: Министар грађевинарства Горан Весић најавио измене закона о планирању и изградњи

Foto P. Mitić

Kako je naglasio otvarajući panel Zelena gradnja kao sastavni deo održive budućnosti, jedan od ciljeva izmena su podsticaji u zelenoj gradnji.  On je poručio da i oblast građevine mora da brine o životnoj sredini, jer je i ona zagađuje,a ministarstvo namerava da u ovoj oblasti uvede red. Vesić je rekao da će biti ubrzano dobijanje građevinskih dozvola, ali da će investitori imati veće obaveze.  Pre svega, pre kopanja temelja , moraće da uplate polisu osiguranja da bi zaštitili sve građane koji bi mogli da budu ugroženi tom gradnjom.

Vesić je rekao da će stručna javnost biti pozvana da učestvuje u izmenama Zakona.

 - Želimo da se taj proces ubrza, nameravamo da uvedemo obavezu  za investitore da prilikom dobijanja građevinske dozvole moraju da da dokažu da imaju osiguranje odštete prema trećem licu – rekao je Vesić. -  To podrazumeva da  će svi investitori morati da imaju polisu. Polisa će biti vrednija ako su u kraju gde su stare zgrade. Na taj način će moći da se naplate svi oni koji pretrpe štetu. To nije bio slučaj do sada. 

Osim toga, Vesić je naglasio da će neimari prilikom dobijanja upotrebne dozvole morati da prilože dokaz da je građevinski otpad predat operateru, odnosno da su ga odložili propisno. Na taj način bi trebalo da bude rešen veći deo problema divljih deponija.

Vesić je rekao da će svi investitori morati da podnesu elaborat o stanju svih lokalnih puteva pre nego što počne izgradnja, da bi se mogla krivcu naplatiti šteta i obavezati ga da puteve vrati u prvobitno stanje.  

 -Tako se više neće dešavati da iz budžeta popravljamo ulice, koje je trebalo da popravi onaj ko ih je doveo u to stanje. - rekao je ministar i dodao da Ministarstvo namerava da se pozabavi i bukom i prašinom sa gradilišta, da bi se što manje ometali okolni stanari. TNajavio moguće podsticaje za izgradnju zelenih objekata.

 - Važno je da pokušamo da pospešimo zelenu gradnju. Prvi sertifikovani objekat  podignut je 2013. godine, lane ih je bilo 29, a ovog septembra - 110, što govori da iako nije subvencionisana, ovakva gradnja ima svoje tržište – rekao je Minsitar. -Predlog će biti da ubuduće prilikom izgradnje javnih objekata da svi imaju zelenu sertfikaciju. Suštinski, javni objekti bi trebalo da imaju zelenu sertifikaciju, ali ćemo čuti mišljenja na javnoj raspravi.  Razamišljamo da uvedemo podsticaje za one koji grade zelene objekte.

Prema Vesićevim rečima, daće se mogućnost lokalnim samoupravama da smanje doprinose za ovaj tip gradnje,  pa će se  predložiti da se za te zgrade ukine porez na imovinu.

ELEKTRIČNI PUNjAČI

Izmenama propisa razmatra se i novo pravilo da se uvede obaveza da svako treće parking mesto u zgradama ima električni punjač.

 -  Završava se tender u Putevima Srbije za 10 novih punjača za vozila. U narednih godinu dana još 100 punjača ćemo ugraditi na autoputevima. Nameravmo i da naodmorištima napravimo 12 zelenih oaza,  pumpi i mesta gde će ljudi moći da se odmore uz kafu dok čekaju da se baterija napuni. Ideja je da se za električna vozila smanji putarina - rekao je Vesić.

OBNOVA STAMBENOG FONDA

Davaćemo  podsticaje kako bi ušli u obnovu postojećeg stambeog fonda.Promovisaćemo ekološku gradnju, a obnova zgrada da bi postale sertifkovane,  će se raditi iz Fonda a ne o trošku skupština stanara – rekao je Vesić. -  Da bi se što više uključili u ekološku gradnju, davaćemo dodatni doprinos za zelenu gradnju. Reciklaža građevinskog otpada je jedan od načina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024