MINISTARKA ENERGETIKE ĐEDOVIĆ: Ovo je tačan iznos poskupljenja struje od januara 2023. - građani će prosečno plaćati više za 200-300 dinara

Novosti online

01. 12. 2022. u 18:30

MINISTARKA energetike Dubravka Đedović Negre reagovala je na netačne i zlonamerne napise u pojedinim medijima o većem poskupljenju struje i gasa od onog koje je planirano od 1. januara 2023. godine.

МИНИСТАРКА ЕНЕРГЕТИКЕ ЂЕДОВИЋ: Ово је тачан износ поскупљења струје од јануара 2023. - грађани ће просечно плаћати више за 200-300 динара

Foto Tanjug

Ona je na svom instzagram nalogu napisala:

"Povodom netačnih i zlonamernih informacija u pojedinim medijima, Ministarstvo rudarstva i energetike podseća da će cena struje od 1. januara 2023. godine biti korigovana za 8%, a cena gasa za 11%.Svako dovođenje građana u zabludu je nedopustivo!

Kada je u pitanju cena električne energije, na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene. Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima. U 8%, koliko iznosi, prosečno povećanje ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara. Primera radi, ta cena je niža od cene jedne paklice cigareta.

Poslednja korekcija cene gasa bila je 1. avgusta 2022. godine. Prelazak na novi sistem obračuna stupio je na snagu 1.oktobra 2022. godine i izeo u obrzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijeta prevedene u kilovat sate i niko nije oštećen promenom sistema obračuna. U surotnom, poskupljenje o kojem pišu pojedini mediji već bi bilo na računima. Od 1. januara 2023. primenjivaće se nove cene, uvećane za 11%, a koje su objavljene u Službenom glasniku i zvaničnoj stranici „Srbijagasa“.

U doba svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energenata i energije, država je prinuđena da donosi mere koje će nam obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a naš sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije. I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi.

Molimo medije da se ponašaju odgovorno i etično, da ne plasiraju površne i netačne analize kojima se širi panika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)