BEOGRAD U TRCI ZA "EKSPO 2027": Srbija će se danas drugi put predstaviti u Parizu na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe

V. N.

28. 11. 2022. u 08:11

SRBIJA će se danas u Parizu, na 171. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), predstaviti povodom kandidature Beograda za domaćina Međunarodne svetske izložbe "Ekspo 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

БЕОГРАД У ТРЦИ ЗА ЕКСПО 2027: Србија ће се данас други пут представити у Паризу на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе

Foto Tanjug

Ovo je drugo predstavljanje Beograda kao kandidata za prestižnu svetsku izložbu, a na skupštini BIE govoriće ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić i gradski urbanista Marko Stojčić.

Predstavljanju Srbije za "Ekspo 2027" prisustvovaće i šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka kulture Maja Gojković, ministar prosvete Branko Ružić, dok je tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran i svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Posle uspešne promocije u junu ove godine, na 170. zasedanju BIE, Beograd se drugi put predstavlja u glavnom gradu Francuske, saopštila je organizcija Belgrade EXPO 2027.

Zemlju domaćina svetske izložbe koja će biti organizovana 2027. izabraće 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem u junu iduće godine.

Foto Tanjug

- To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti - ističe se u sapštenju.

Dodaje se i da Srbija ima ogromno i dokazano iskustvo u kreiranju atraktivnog okruženja za ulaganja i da je lider u privlačenju stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u poslednjoj deceniji. Očekuje se da Beograd, ako bude izabran za domaćina, poseti više od 2,6 miliona ljudi, uz ekonomski efekat od oko 1,1 milijardu evra.

Republika Srbija i Beograd dokazali su dosad u mnogobrojnim prilikama da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete da organizuju najveće međunarodne događaje. Organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje naša zemlja ima, navodi se u saopštenju:

- U ovim danima, kada je cela nacija reprezentacija, kada sa dubokim nadama, strastima, i željama gledamo put Katara i naših "orlova", iznova postajemo svesni značaja igre kao kolektivnog leka u vremenu punom izazova u kojima živimo. Svaki put kada Novak Đoković zasija, od severa do juga naše zemlje, svi građani Srbije podele radost igre i pobede, baš onog motiva koji je utkan u ideju poduhvata "Ekspo 2027".

U saopštenju se podseća da je ministar Mali i na prvom predstavljanju Srbije izjavio da je kandidatura još jedan pokazatelj koliko je naša zemlja napredovala, što je prepoznato i priznato u celom svetu:

- Ministar Mali tada je naglasio da je Srbija ekonomski, kulturni, turistički i sportski centar ovog dela Evrope, kao i da su Republika Srbija i Grad Beograd u potpunosti spremni da organizuju manifestaciju kao što je "Ekspo 2027".

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije, posetila je našu zemlju tokom septembra. Generalni sekretar BIE Dimitri Kerkences istakao je da bi organizacija specijalizovane izložbe Ehpo Belgrade 2027 bila izuzetno važan događaj za ceo Balkan, kao i da bi ovaj projekat podstakao dalji razvoj srpske prestonice i savršeno se uklopio u ono što grad i država žele da postignu u narednim decenijama.

DUBAI

NAŠA zemlja imala je velikog uspeha na predstavljanju na svetskoj izložbi u Dubaiju, a srpski štand bio je među najposećenijima. Sklopljeni su mnogobrojni privredni dogovori i ugovori, održani veličanstveni koncerti, predstavljena naša kulturna baština…

PRESTIŽ

U PARIZU će danas našu prestonicu predstaviti i prestižni srpski umetnici - violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović. I naš najbolji sportista, velikan tenisa Novak Đoković, obratiće se preko video-uključenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!