DVOSTRUKI STANDARDI ZAPADA: Nemci ruše vetroelektranu da naprave mesta za rudnik uglja – Afrika im se ruga

Novosti online

17. 11. 2022. u 10:20

PREDSEDNIK Ugande Joveri Museveni kritikovao je Zapad zbog "dvostrukog standarda” u njihovom odgovoru na energetsku krizu nastalu zbog rata u Ukrajini.

ДВОСТРУКИ СТАНДАРДИ ЗАПАДА: Немци руше ветроелектрану да направе места за рудник угља – Африка им се руга

Foto Tanjug/AP

U objavi na Tviteru, Museveni je izdvojio Nemačku zbog rušenja vetroturbina kako bi omogućili proširenje elektrane na ugalj, dok se Evropa bori sa energetskom krizom izazvanom ratom Rusije i Ukrajine, prenosi Si-En-En.

Nemačka je predložila postepeno ukidanje termoelektrana na ugalj do 2030. kako bi se smanjile emisije ugljenika. Ali najveća evropska privreda sada je prinuđena da daje prioritet energetskoj bezbednosti u odnosu na čistu energiju pošto su isporuke gasa iz Rusije obustavljene.

Baš kao i Nemačka, mnoge druge evropske zemlje oživljavaju projekte uglja kao alternativu ruskoj energetici.

Museveni je napisao da prelazak Evrope na proizvodnju električne energije zasnovane na uglju "izvrgava ruglu" klimatske ciljeve Zapada.

-Vest iz Evrope da se ruši ogromna vetroelektrana kako bi se napravio prostor za novootvoreni rudnik uglja je pokazatelj dvostrukog standarda koji smo u Africi očekivali - napisao je lider Ugande i taj potez Nemačke nazvao "čistim licemerjem".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Sirene za vazdušnu opasnost odjekuju u nekoliko ukrajinskih oblasti