EVROPSKI REVIZORI UPOZORAVAJU: EK nije dobro vodila proces napuštanja uglja

Tanjug

10. 11. 2022. u 00:35

EVROPSKI revizorski sud zatražio je od Evropske komisije da počne efikasno da koristi Fond za pravednu tranziciju EU ka klimatskoj neutralnosti da bi se ublažio socijalno-ekonomski uticaj na regione koji koriste ugalj.

ЕВРОПСКИ РЕВИЗОРИ УПОЗОРАВАЈУ: ЕК није добро водила процес напуштања угља

Foto: Elektroprivreda

Revizori su u sredu objavili izveštaj u kojem konstatuju da je finansijska pomoć EU za regione koji koriste ugalj imala ograničen uticaj, i na radna mesta, i na energetsku tranziciju.

Oni ističu da ugalj ostaje značajan izvor emisije gasova staklene bašte u nekoliko zemalja EU, posebno u Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, Nemačkoj, Sloveniji i Rumuniji.

Ovaj sud zamera EK da, pre nego što je predložila Fond za pravednu tranziciju za najugroženije regione i sektore, nije izvršila odgovarajuću analizu prethodnog finansiranja EU u ovim regionima, niti njihovih preostalih potreba.

Sud dodaje da ruska invazija na Ukrajinu i njeni efekti na energetsko tržište takođe mogu dovesti do odlaganja napuštanja uglja.

Revizori su upozorili na rizik da bi sredstva mogla biti potrošena bez izvršenja tranzicije zbog ograničenog roka za njihovo korišćenje.

Rok ističe na kraju 2026. godine. Osim toga, zemlje koje koriste ugalj, kao Poljska, su pokušavale da pregovaraju da budu izuzete iz tog roka, a zauzvrat daju svoju saglasnost u EU za klimatsku neutralnost 2050. godine.

Za period od 2014. godine do 2020. godine, oko 12,5 milijardi evra je potrošeno za sedam regiona uglja, navodi se u izveštaju.

Iako je proizvodnja značajno smanjena, sagorevanje uglja je i dalje bilo odgovorno za 15 odsto emisija gasova staklene bašte u EU u 2019. godini, objašnjavaju revizori.

U izveštaju se pominje Zeleni dogovor EU koji treba da dozvoli da se postepeno ukine korišćenje uglja, a da je bez toga nemoguće postići klimatske ciljeve do 2030. godine i klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Preko Zelenog dogovora, EK je uvela Fond za pravednu tranziciju u junu 2021. godine, a taj fond sadrži 19,3 milijardi evra za periodu od 2021. do 2027. za regione koji su najviše pogođeni tranzicijom ka klimatskoj neutralnosti.

Konačno, revizori su primetili da je u nekim zemljama EU domaći ugalj zamenjen uvoznim ili nadoknađen drugim fosilnim gorivima. Nemačka i Poljska su, na primer, značajno povećale uvoz uglja u poslednjih 15 godina.

Revizori su takođe utvrdili da se nedovoljno pažnje poklanja emisiji metana iz zatvorenih ili napuštenih rudnika uglja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024