OD DANAS U SRBIJI OVE VALUTE VIŠE NEMA: Saznajte koje pare nećete moći da promenite u menjačnicama

Novosti Onlajn

04. 11. 2022. u 18:14

POVODOM poremećaja u transferu danske krune na međunarodnom tržištu, što je uticalo i na prodaju i otkup kod nas, Narodna banka Srbije je od svojih inokorespondentskih banaka obaveštena da su one prestale da trguju danskim krunama do daljnjeg, saopštila je NBS.

ОД ДАНАС У СРБИЈИ ОВЕ ВАЛУТЕ ВИШЕ НЕМА: Сазнајте које паре нећете моћи да промените у мењачницама

Foto PKS

Iz NBS ističu da su banke navele da rade na pronalaženju rešenja kako bi ponovo počele s trgovinom ovim novčanicama, ali da je to u ovom trenutku neizvesno, pošsto su poslovne banke u Danskoj, preko kojih se obavlja repatrijacija ovih novčanica, zaustavile taj proces zbog izvesnih regulatornih zahteva.

Dodaju da je Narodna banka odmah stupila u kontakt i s centralnom bankom Danske radi dobijanja informacija o ovom problemu i mogućim rešenjima, gde je potvrđeno da je problem nastao na relaciji poslovnih banaka iz Danske i njihovih korespondentskih banaka.

Takođe i da trenutni poremećaj nije rezultat propisa niti restrikcija centralne banke, već poslovnih odluka banaka u Danskoj, ali da se radi na pronalaženju rešenja.

NBS je obavestila poslovne banke u Srbiji da zbog restriktivnih mera u Danskoj prestaje s prijemom danske krune, kao i da će banke biti obaveštene ako ponovno počne prijem ove valute.

Iz NBS napominju da ako domaće poslovne banke imaju mogućnost trgovine danskim krunama sa svojim inokorespondentskim bankama, mogu sa tim da nastave i da nemaju nikakva ograničenja od strane Narodne banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)