VELIKO RAZOTKRIVANJE: Pravi razlozi zašto SBB izbacuje TV Prva i B92 - Šolak i Junajted grupa cenzori srpskih medija

Novosti onlajn

22. 10. 2022. u 10:30

KAKO bi spasili svoje TV kanale sa lošim rezulttima - N1 i Novu S, Dragan Šolak i njegova Junajted grupa pribegli su rešenju poput najgorih cenzora i političkih komesara - odlučili su da zabrane konkurenciju.

ВЕЛИКО РАЗОТКРИВАЊЕ: Прави разлози зашто СББ избацује ТВ Прва и Б92 - Шолак и Јунајтед група цензори српских медија

Novosti

Navodni veliki borci za slobodu medija ovih dana su se potpuno demaskirali i dokazali da je bukvalno sve što rade isključivo u službi biznisa i političkih interesa Dragana Šolaka.

Televizije Prva i B92 od 28. oktobra više neće biti u ponudi operatera SBB, odlukom Junajted grupe sa centralama u Holandiji i Luksemburgu. 

Dve TV stanice sa nacionalnom frekvencijom više neće biti dostupne korisnicima SBB-a, jer njihov vlasnik Kopernikus grupa više nije htela da od Šolaka dobija ponižavajuću cenu za pravo na emitovanje. 

Kopernikus je za obnovu ugovora sa SBB-om tražio da ubuduće dobija naknadu po tržišnoj ceni u Srbiji, a to je 2,5 evra po korisniku, koliko im za Prvu i B92 plaćaju ostali operateri, uključujući najvećeg - Telekom Srbija.

Šolak je preko svojih kompanijskih saopštenja i skupo plaćenih advokata poručio da je Kopernikusu dosad plaćao “10-11 puta manje”, da mu ne pada na pamet da daje veći novac, a da Telekom “preplaćuje” kanale iz svoje ponude.

Junajted grupa i Dragan Šolak, državljanin Malte sa adresom na Ženevskom jezeru, još jednom su izneli neistinu, a postoje bar tri činjenice koje demantuju njihove brojne neistine. 

Pre svega: Šolak i Junajted grupa na tržištima bivše Jugoslavije za pravo na emitovanje TV kanala plaćaju okruglo 2 evra po korisniku, i to za neuporedivo manje gledane sadržaje nego što su TV Prva i B92 u Srbiji. 

Drugo: Šolak i Junajted grupa su pre nekoliko godina, kada su pregovarali sa Telekomom o emitovanju njihovih kanala u mreži ove kompanije u Srbiji, tražili takođe 2 evra. I to za programe sa “šerom” od dva do četiri, a sada im je “preplaćivanje” kada se za kanale sa “šerom” i do 30 odsto naplaćuje 2,5 evra po korisniku.

Treće: Junajted grupa je u zemljama regiona gde u svom vlasništvu ima kanale sa nacionalnom frekvencijom, konkretno u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, tražila da im se ti kanali plaćaju 1 evro po korisniku, a kablovskim operaterima koji nisu hteli da pristanu na tu cenu mesecima držala te kanale isključene, kao sredstvo pritiska da prihvate traženu cenu. 

Može se zaključiti da Dragan Šolak, Junajted grupa i SBB odlično znaju koliko šta vredi i do sada su vrlo svesno plaćali damping cenu za Prvu i B92, a kada im je zatraženo da konačno daju tržišno realan novac za srpsko tržište odlučili su - po starom, godinama korišćenom receptu - da na sav glas prave buku i kukaju, da pljuju Telekom i državu Srbiju, kako bi sakrili sve neistine. 

O čemu se zapravo radi? N1 i Nova S su u poslovnim gubicima, i pored desetina miliona evra koje su potrošili manje su gledani od većeg broja TV kanala iz mreže Telekoma i skoro su izgubili svaki uticaj na ono što im je glavni zadatak - krojenje političkih prilika u Srbiji.

Kako bi spasili svoje medijske gubitnike Novu i N1, veštački ih podigli iz mrtvih i povećali im gledanost i uticaj, Šolak i Junajted grupa su izmislili da Kopernikus traži nekakve velike pare i u tome našli alibi za praktičnu zabranu Prve i B92 na SBB-u.

A ove dve stanice su po svojim programskim konceptima direktna konkurencija pre svega Novoj S, ali i N1, između ostalog i jer im u emisijama redovno gostuju predstavnici opozicionih stranaka i opozicioni komentatori.

Da bi držao publiku SBB-a u iluziji da je u Srbiji sve crno, Dragan Šolak je odlučio da im prosto jednim potezom zacrni ekran. Licemerje Junajted grupe, Dragana Šolaka i njihovih medija posebno dolazi da izražaja jer su upravo oni sebe proglasili za najveće borce za medijske slobode u Srbiji.

Na udaru i Happy?

Kako se saznaje, SBB će iz ponude najverovatnije da izbaci i TV Happy, još jednu televiziju sa nacionalnom frekvencijom i visokim rejtinzima! "Kopernikus i Happy su praktično u paketu. Šolak je i jednima i drugima plaćao slične, krajnje bedne, pare za emitovanje i vrlo je moguće da će oko obnove ugovora sa Happy da postupi isto kao sa Prvom i B92”, rekli su nam odlično obavešteni izvori.


Korisnici da traže raskid ugovora

Kopernikus grupa je saopštila da korisnici SBB-a sada imaju apsolutno pravo da traže raskid ugovora i da pređu kod drugog kablovskog operatera, jer je ponuda TV kanala zbog koje su potpisali ugovor drastično promenjena. Sa time se slaže Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača, koji je podsetio da je operator dužan da obavesti korisnika u roku od 30 dana da će doći promene uslova korišćenja usluga, što se u ovom slučaju nije desilo.

Advokat Vojin Šaljić kaže da korisnici SBB-a koji žele raskid ugovora treba da se pisanim putem obrate operateru sa zahtevom.

- Operater je u obavezi da zahtev korisnika reši u roku od 15 dana i da u roku od osam dana obavesti korisnika o rešavanju tog zahteva - ističe Šaljić i navodi da, ukoliko bi se SBB oglušio o zahtev korisnika, preti mu kazna od 500.000 do dva miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!