IZGUBILI SMO 3,7 MILIONA EVRA: Godišnji izveštaj EK o napretku naše zemlje u vezi sa poglavljem 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj

E. R.

17. 10. 2022. u 10:21

SRBIJA je zbog kašnjenja u isplatama, po IPARD 2 programu u 2021. godini, izgubila 3,7 miliona evra, uz značajan rizik od daljih gubitaka u ovoj i narednoj godini.

ИЗГУБИЛИ СМО 3,7 МИЛИОНА ЕВРА: Годишњи извештај ЕК о напретку наше земље у вези са поглављем 11 - пољопривреда и рурални развој

Raste organska proizvodnja, Foto Tanjug

Ovo je samo deo godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u vezi sa Poglavljem 11 - poljoprivreda i ruralni razvoj. Kako se navodi, naša država ima određen nivo pripremljenosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

- Neki napredak je postignut, naročito kroz donošenje izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi u novembru 2021. godine - navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Spominje se i da zajednička poljoprivredna politika EU podržava poljoprivrednike i ruralni razvoj. Da bi ovo uspelo, potreban je jak sistem upravljanja i kontrole. Uz to, navode evropski stručnjaci, treba hitno završiti digitalizaciju i početi sa elektronskom obradom zahteva. Srbija treba da ubrza uspostavljanje integrisane administracije, ali i prelazak sa ručne na elektronsku obradu zahteva.

Bez novih odlaganja treba da se završi nabavka softvera za sistem identifikacije zemljišnih parcela. To je preduslov za početak IPA 2021.

- Treba zaposliti još 99 ljudi u IPARD organizaciju - ističu u saopštenju.

- Kada je reč o ruralnom razvoju, Srbiji su povereni poslovi izvršenja budžeta za četiri mere u okviru IPARD dva programa. Potrošnja EU sredstava u okviru IPARD treba da bude prioritet, kako bi se izbegla finansijska poništavanja obaveza. Takođe, i popunjavanje upražnjenih radnih mesta je neophodno za poboljšanu i blagovremenu obradu IPARD aplikacija.

Nisu usvojeni propisi o kvalitetu

KADA je reč o kvalitetu, kašnjenje u usvajanju zakonodavstva koje se tiče poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, usporava razvoj sektora.

Površina pod organskom proizvodnjom raste, a najviše kod voća. Čeka se i na usvajanje zakonodavstva o organskoj proizvodnji, što je urađeno u skladu sa standardima u Evropskoj uniji, ističe se u izveštaju.

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu