ZAMRZNUTI ZAJMOVI SPAS OD SUŠE: Narodna banka usvojila odlaganje rata za kredite poljoprivrednika

B. Caranović

08. 10. 2022. u 07:26

DUŽNICI koji otplaćuju poljoprivredne kredite ili lizinge, moći će da odlože svoje rate za šest do 12 meseci.

ЗАМРЗНУТИ ЗАЈМОВИ СПАС ОД СУШЕ: Народна банка усвојила одлагање рата за кредите пољопривредника

Kukuruz letos nastradao, Foto AP

Ovu odluku doneo je Izvršni odbor Narodne banke Srbije kao olakšicu zemljoradnicima i stočarima i proizvođačima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji. Kako poljoprivrednici kažu, ovo im je značajna pomoć jer su im zbog suše prinosi desetkovani, pa jedva mogu da namaknu za novu setvu i jesenje radove.

Prema poslednjim podacima iz Kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije, dug na osnovu poljoprivrednih kredita na kraju septembra iznosio je 80,9 milijardi dinara. To je za 4,7 odsto više novca nego pre godinu dana, kada su na ime pozajmica poljoprivrednici bankama dugovali 77,3 milijarde dinara. Sa druge strane, zaduženost je u odnosu na prethodni mesec manja za oko 1,2 procenta, što ne iznenađuje, jer je zbog suzbijanja inflacije, NBS podigla i sedmi put referentnu kamatnu stopu. To je uticalo na poskupljenje svih dinarskih kredita za varijabilnom kamatnom stopom.

Treba dodati i lizing ugovore, kojih je na kraju septembra bilo 5.602, a značajan deo njih se odnose na poljoprivredne mašine i vozila.

Da je Odluka NBS o reprogramu poljoprivrednih dugova značajna privremena mera smatra Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog zaveza Vojvodine.

- To je velika pomoć za poljoprivrednike jer je ove godine Srbiju pogodila velika suša, pa su prinosi izuzetno podbacili i kada prodaju robu, poljoprivrednicima ne ostaje dovoljno da pokriju sve troškove - kaže naša sagovornica.

- Sa kukuruzom je situacija katastrofalna, ali i sa ostalim žitaricama nije mnogo bolje. Prema našim saznanjima, odlaganje rata je interes mnogih, jer će to omogućiti da se pripreme za sledeću setvu i neophodne jesenje radove.

U NBS objašnjavaju da je omogućen reprogram postojećih obaveza, što znači da se ti dužnici mogu opredeliti da im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odloži u periodu od najmanje šest do 12 meseci, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma.

- Rok otplate kredita, odnosno ugovora o lizingu se u tom slučaju produžava na način da iznos anuiteta - periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda, utvrđen u momentu odobravanja reprograma, ne bude veći u odnosu na taj iznos u periodu pre primene reprograma - kažu u NBS.

USLOVI

PRAVO na ovaj moratorijum imaju poljoprivrednici koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, fizička lica koja su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, zemljopradničke zadruge. Zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga najkasnije do 30. aprila 2023. godine, a rok za odobravanje je 30 dana.

SAMO ZA REDOVNE PLATIŠE

ZBOG namere da se pruži podrška dužnicima koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom otežanih uslova poljoprivredne proizvodnje, pravo na reprogram ostvarivaće dužnici koji na dan 31. maja 2022. nisu u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci odnosno davaocu lizinga - kažu u NBS. - Za reprogram mogu da konkurišu samo oni sa potraživanjima koji se ne smatraju problematičnim kreditom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna