TEKTONSKE PROMENE NA TRŽIŠTU: SAD oborile rekord u snabdevanju gasom EU

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 22:22

PO PRVI put, Amerika isporučuje više prirodnog gasa u blok od Rusije, ali je cena 10 puta veća

ТЕКТОНСКЕ ПРОМЕНЕ НА ТРЖИШТУ: САД обориле рекорд у снабдевању гасом ЕУ

Foto AP

Sjedinjene Države su povećale snabdevanje Evrope tečnim prirodnim gasom u septembru, izvestio je Rojters ove nedelje, pozivajući se na podatke o praćenju kompanije Refinitiv Eikon. Međutim, izvoz je bio ispod proseka u celini za prvih osam meseci 2022. zbog prekida rada na velikom LNG terminalu.

Američka proizvodnja LNG-a zaostaje za punim kapacitetom od požara u junu koji ju je zaustavio na terminalu Friport, koji je drugo po veličini postrojenje za tečenje u Sjedinjenim Državama, koje čini petinu ukupnog američkog izvoza LNG-a pre incidenta .

U međuvremenu, potražnja i cene za LNG rastu dok energetski gladni evropski kupci traže alternative ruskom gasu.

Po prvi put, Evropa je zamenila Aziju kao najveću destinaciju za američki tečni prirodni gas. U septembru je 87 pošiljki sa 6,3 miliona tona krenulo ka Evropi, neznatno premašivši avgustovske količine od 6,25 miliona tona, prema podacima o praćenju tankera. To dovodi do skoro 70% američkog izvoza LNG u Evropu u septembru, sa 56% i 63% u avgustu i julu, respektivno.

Prema prethodnim izveštajima američke Uprave za energetske informacije, zemlja je poslala skoro tri četvrtine svog tečnog prirodnog gasa u Evropu u prva četiri meseca 2022. Povećanje znači da SAD sada čine skoro polovinu uvoza LNG-a u blok, otprilike dvostruko veći udeo od 2021.

Ali stručnjaci kažu da iako je američki izvoz LNG pomogao da se evropske skladišta gasa popune pre roka, račun je bio 10 puta veći od istorijskih prosečnih troškova punjenja rezervoara za zimu.

Povećane isporuke super-ohlađenog goriva u EU takođe su ostavile manje tereta za Aziju, Latinsku Ameriku i Karibe prošlog meseca. - prenosi RT.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)