ZA sebe kažu da teže da izgrade budućnost kakvu naša deca i deca naše dece zaslužuju, a to podrazumeva manje ugljenika u atmosferi.

Komentari (14)

Novinar

24.09.2022. 14:06

Jasno vam je da Musk, odn. Tesla su konkurenti, da svojim cybertruck, Rivian pikapima, ili...? Ako nista, mogli ste reci, oni su Amazon podrzani, tj. Jeff Bezos električnih vozila.

Ozren

24.09.2022. 14:50

Ima li jedna fabrika,firma,koja zapošljava 500 i više radnika i da je vlasništvo domaćina,našeg građanina???!!! Mi ovim otvaranjima stranih fabrika i njihovih tehnologija postajemo 100% ovisni od njih,politika u svijetu ili sutra u ratu. Mi ćemo ostati i bez hljeba,počeli smo prodavati poljoprivredne kombinate,rasprodali ih,a onda će stranac podmiriti potrebe u izvozu,a nama će ,ako ostane,prodavati najlošiju pšenicu,žito,brašno,meso,sadnice,sjemena,…,itd. Političari,od poslova u građevini,gdje smo bili veoma cijeni u Svijetu,došli smo dotle da nema nijednu ozbiljnu firmu za gradnju mostova,puteva,tunela,železnice,već samo stanove,ali uz uvoz radnika i velikog procenta materija u građevini. Da li vi uopše o tome razmišljate ili samo gledate uspjeh kratkoročno. Nismo imali germe/kvasca/ jednog trenutka,a sve fabrike smo zatvorili i onda uvozili.Koliko imamo neprijatelja morali bi obavezno imati svoje fabrike za osnovne artikle ,rat ,korona,to diktiraju.

baager

24.09.2022. 15:02

Bice manje ugljenika kad prestanete da nemilosrdno cesete stoletnje sume sirom planete,,,ali o tome se cuti ,,drvna industrija i njen lobi debelo placaju da se vise ne spominje seca suma kao negativan odraz na atmosferu

Ivan Zgrozeni

24.09.2022. 15:30

Problem elektricnih automobile su baterije. Da bi se dobio litijum proizvede se mnogo jalovine, baterije se dugo pune strujom koja se najcesce dobija sagorevanjem fosilnih goriva I kako se baterije prazni tako pada I napon pa I snaga koja se prenosi na tockove. Punjenje baterija iz obnovljivih izvora je problematicno. Kako puniti baterije nocu kada nema sunca ili kada ne duva vetar? Toyota je pronasla penicilin i za to. Energija proizvedena vetrom I suncem se koristi za proizvodnju vodonika Koji se skladisti u celicnim bocama kao propan-butan I koristi kada je potrebno. Proizvodi se leti a koristi zimi, u toku Dana a koristi nocu, kada Ima vetra a koristi kada ne duva. Taj nacin "ispegla" I fluktuacije izvora. Kada Ima manje sunca napon je manji, nedovoljan za elektrodistributivnu mrezu ali dovoljan za elektolizu vode itd. Toyota u Kaliforniji vec prodaje automobil sa gorivim celijama. To je u sustini, elektricnih automobil koji struju dobija sagorevanjem vodonika a proizvod je voda. Dovedite nam Tojotu.