OD ORGANSKE MALINE VIŠE NEMA ZARADE: U brodarevskom kraju uzgajivači nezadovoljni subvencijama

A. ROVČANIN

19. 09. 2022. u 07:00

SVE je više onih koji "bilduju" malinu hemijom kako bi dobili veći prinos i više novca, pa se smanjuju površine pod organskom malinom u brodarevskom kraju.

ОД ОРГАНСКЕ МАЛИНЕ ВИШЕ НЕМА ЗАРАДЕ: У бродаревском крају узгајивачи незадовољни субвенцијама

Foto: A. Rovčanin

Esad Tumbul iz Zavinograđa, jedan od pionira proizvodnje organske maline u ovom kraju, ističe da razlog leži u smanjenju subvencija koje su pre pet godina iznosile 30 procenata u odnosu na cenu klasične maline, a sada su spale na 50 dinara po kilogramu.

- Za taj novac nikome se ne isplati da proizvodi organsku malinu jer su daleko veći prinosi na parcelama gde se primenjuju brojne agrotehničke mere. Ako se ovakva situacija nastavi, organska proizvodnja maline će potpuno zamreti.

A kako ističe Tumbul, svojevremeno je krenulo više nego dobro. Ovde u mesnoj zajednici Zavinograđe, pre pet godina, bilo je 63 malinara koji su potpisali ugovore sa "ES komercom" o proizvodnji organske maline. Sada je taj broj znatno manji.

Organska proizvodnja maline podrazumeva striktno poštovanje procedure, a otkupljivači redovno uzimaju uzorke i proveravaju da li je tretirana zabranjenim hemijskim preparatima.

- Šverca nema jer se u svakom trenutku zna čija je malina. Sve je to imalo smisla za nas proizvođače dok je otkupna cena za organsku malinu bila 30 odsto veća od "obične". Sada je otkupna cena gotovo izjednačena, a prinos organske maline je gotovo upola manji - kaže Tumbul koji je već sveo broj sadnica maline sa sedam na oko dve hiljade komada.

ZAVINOGRAĐE IDEALNO MESTO

- ZAVINOGRAĐE je idealno mesto za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Ipak, malo toga zavisi od nas, sve je u rukama države koja uređuje odnose na tržištu. To pokazuje i primer organske maline koja je sve traženija na svetskom pa i na domaćem tržištu, a subvencije za njenu proizvodnju sve manje.

Imanje porodice Tumbul od oko dva hektara Esad obrađuje zajedno sa suprugom Minom, dok su njihovo dvoje dece na studijama. Uz maline, Esad se bavi i drugim poslovima na svojoj zemlji. Najbolje mu ide pčelarstvo uz malu stolarsku radionicu u kojoj, uglavnom, pravi košnice. A Esad ima više od 200 košnica poređanih na livadi.

- Pčelarstvo je ove godine opravdalo očekivanja i najvećih optimista. Dobra godina, dobra paša, dobar prinos, vrlo dobra cena. Sa prinosom od preko dve tone meda mogu biti vrlo zadovoljan, a i prodaja ide dobro - kaže Esad.

Porodica Tumbul gaji i manje stado ovaca koje su zadužene za đubrenje malinjaka i bogatog vrta sa 12.000 strukova paprike.Sve to završi u Nemačkoj gde su naši ljudi posebno "slabi" na punjenu papriku iz zavičaja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)