SVI HOĆE U VOĆARE: U udruženju "Crveni breg" u Lapovu zadovoljni postignutim rezultatima

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 09. 2022. u 09:31

OD kada je pre 13 godina Udruženje voćara i vinogradara "Crveni breg" u Lapovu počelo da okuplja i edukuje voćare, zasadi voća tridesetak članova udruženja, koji su bili na petnaestak hektara, povećani su na preko 70 hektara.

СВИ ХОЋЕ У ВОЋАРЕ: У удружењу Црвени брег у Лапову задовољни постигнутим резултатима

Foto: Z. Gligorijević

Voćarstvom se sve više bave obrazovani ljudi, koji, kako smatra predsednik Udruženja voćara i vinogradara "Crveni breg" Sreten Đorić, po zanimanju mašinski inženjer, "vide šansu da pored svog posla, mogu nečim da se bave profesionalno, što i jeste poenta". Voćarstvo je dodatno zanimanje i sve većem broju mladih, koji planiraju da imaju finalne proizvode, poput džema i marmelade, jer je to preduslov da se živi samo od ove grane poljoprivrede.

- Od entuzijasta došli smo do profesionalnih zasada voća. U Lapovu danas samo pod šljivom i kruškom ima po 40 hektara, pod trešnjom je 15 hektara, a sve je više zasada pod višnjama, koja se trenutno uzgaja na oko pet hektara. Sve je više voćara koji se opredeljuju za nektarinu, ali i vinovu lozu pod kojom je pet hektara. Polovinu uzgaja jedan vinogradar, dok ostalo čine manji zasadi - ocenjuje Đorić.

On dodaje da udruženje ima dobru saradnju sa opštinom, koja daje 70 odsto povraćaja za kupovinu sadnica, koliko imaju i prilikom kupovine mašina za obradu voćaka, sistema za navodnjavanje "kap po kap" i zaštitne mreže. Ovaj vid pomoći, kao i seminari koje organizuje udruženje, a na kojima voćare edukuju eminentni stručnjaci firmi koje se bave prodajom semena i preparata, doprineli su da se poljoprivrednici, umesto za ratarstvo, sve više opredeljuju za voćarstvo.

IMAĆE I OTKUPNO MESTO

PLODOVI sa lapovačkih voćnjaka uglavnom se izvoze preko hladnjače u Žabarima i Svilajncu, a, pošto jedan član udruženja planira da podigne hladnjaču, uskoro će imati otkupno mesto u svom gradu. Dobar deo voća ispeče se u rakijskim kazanima, a mladi sve više razmišljaju o sušenju voća i proizvodnji finalnih proizvoda. Tome u prilog ide povećanje zasada, jer su i mogućnosti u preradi veće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima