VIŠE PEKARU NEGO UČITELJU: Zarade skočile viljuškarima, mesarima…

S. Bulatović

12. 09. 2022. u 09:11

BUDUĆEM dostavljaču hrane se nudi zarada od 1.000 evra. Početnik u pekari može da računa na obuku i 70.000 dinara mesečno. Onaj ko prihvati da peciva peče i prodaje noću - kao početnik može da zaradi deset hiljada dinara više.

ВИШЕ ПЕКАРУ НЕГО УЧИТЕЉУ: Зараде скочиле виљушкарима, месарима…

Foto

Dnevna smena u pekari tako premašuje prosek plata u prosveti, a noćna beži proseku u zdravstvu i socijali. Neravnotežu na tržištu rada, po mišljenju agencija koja se bave zapošljavanjem, regulisaće uvoz radne snage. Dotad će mnogi maštati o prekvalifikaciji.

Prema zvaničnoj statistici, prosečna plata u junu je bila 74.300 dinara. Ove godine je porasla za 13,5 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Pojedine delatnosti rasle su brže. U informisanju i komunikaciji, prosek je skočio za trećinu i sada iznosi 181.676 dinara. U ove delatnosti spada i računarsko programiranje, koje je povećalo primanja za 36 odsto i sada obezbeđuje platu od 241.533 dinara. Kockanje i klađenje donosi za petinu više novca, 63.671, a usluge u upravljanju otpadom za 28 odsto veću zaradu i prosek od 66.461 dinara. S druge strane, obrazovanje, zdravstvo i socijala napreduju sporije od proseka - sedam i 7,6 odsto.

- Veliki su problemi i haos na tržištu rada - kaže za "Novosti" Bojan Tanasković, direktor agencije "Novotek radna snaga" iz Jagodine. - U Srbiju dolaze investicije i ima sve više posla. Koliko je to dobro, toliko i produbljuje probleme na tržištu rada. Iako ima dosta slobodnih radnika, ne mogu da odgovore zahtevima poslodavaca. Olako odlaze u inostranstvo i napuštaju radna mesta kod kuće, iako ti poslovi "preko" traju po svega nekoliko meseci. Velike su potrebe u svim granama industrije i poslovanja. U transportnoj, građevinskoj, mašinskoj, turizmu i ugostiteljstvu... Mi dovodimo radnike iz Indije. Priliv radnika će rešiti problem, ako država bude brzo davala dozvole.

Foto: Printscreen

I ostale agencije potvrđuju da tražnja diktira platu. Deficitarna zanimanja mogu da računaju na veće zarade.

- Plate su u poslednje vreme značajno skočile viljuškarima, proizvodnim radnicima, burek majstorima i mesarima - čuli smo u jednoj agenciji za regrutovanje kadra. - Viljuškari koji imaju sertifikat sada mogu da zarade od 90.000 do 100.000 dinara mesečno. Varioci su dugo traženi. Obrazovanje se traži za druge pozicije, ali tog kadra je više i plate manje rastu. Nekvalifikovanima se zarade danas brže uvećavaju.

 

BERAČI STIGLI IZ INDIJE

- IZ inostranstva smo, uglavnom iz Indije, po nalogu poslodavaca, doveli radnike za berbu jabuka - objašnjava Bojan Tanasković. - To je sada najlakši posao, jer su zasadi modernizovani. Ne dižu ruke iznad ramena i stavljaju na trake jabuke. Iskusni berač može da zaradi od 3.000 do 4.000 dinara dnevno, a sezona je tri do tri i po meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ - RUD: Drama na kraju! Nole u klinču sa navijačem, kakva borba za finale mastersa u Monte Karlu!