MALI: Očekujem da će nova Vlada biti vrlo brzo

Novosti online

08. 09. 2022. u 21:11

MINISTAR finansija Siniša Mali je za Euronews Srbija rekao da očekuje da nova vlada bude formirana vrlo brzo, s obzirom na iskušenja koja čekaju Srbiju u narendom periodu. On je rekao da će biti rebalans budžeta za ovu godinu i da će biti usvojen budžet za narednu da bi se obezbedio dodatni novac za povećanje plata i penzija.

МАЛИ: Очекујем да ће нова Влада бити врло брзо

Foto: Instagram/Siniša Mali

Mali je rekao da je ovo verovatno najveća kriza od Drugog svetskog rata koja je zahvatila Evropu i ceo svet i da je važno brzo reagovati i izabrati prave ljude koji mogu da se nose sa tim izazovima. 

- Kada imate tako veliku krizu, treba biti mudar, strpljiv i donositi odluke čiji se efekti vide brzo. Veliki su izazovi, vrlo je važno da cela vlada funkcioniše kao tim i nadam se da će to vrlo brzo biti u parlamentu - rekao je Mali. 

Poručuje da će se nova vlada truditi da joj prioritet bude očuvanje mira i stabilnosti, ali i da se nastavi rast u neizvesnim uslovima i da se obezbedi rast plata i penzija.

- Niko nije mogao da pretpostavi koliko će rasti cene energenata. Projektovali smo neke prihode i rashode očekujući da će da se smiri korona virus, da će godina biti godina stabilizacije, ali desio se rat - naveo je ministar.

Kaže da sada i dalje funkcionišemo sa budžetom iz novembra prošle godine, tako da se po formiranju flade očekuje rebalans, kao i usvajanje budžeta za 2023. godinu.

- Želimo da obezbedimo novac za povećanje plata i penzija kako bismo povećali standard i da to povećanje bude veće od inflacije - naveo je. 

Dodao je da je u Srbiji istorijska stopa nezaposlenosti, manje nego 2019 godine, pre krize. Mali kaže da je prioritet da se sačuvaju radna mesta i da se poboljša životni standard subvencionisanjem cena gasa i struje, ali napominje da to ne može da se radi dugoročno.

- Kako je rekao predsednik, ova zima će biti hladna, ali naredna će biti polarna. Svaka zemlja ima manjak struje u ovom trenutku, pitanje je da li ćete moći da je kupite - rekao je Mali.

Osvrnuo se i na povećanje referentnih kamatnih stopa NBS i ECB, i rekao: "Kada povećavate kamatne stope, vi povećavate trošak novca. Što je skuplji, manje će ga koristiti i građani, a onda će se smiriti inflacija".

Sa druge strane, kako kaže Mali, kroz povećanje cene zaduživanja ima manje investicija, a to potencijalno može da znači manju zaposlenost, a građani koji imaju varijabilne kamatne stope imaju povećanje cena kredita.

Mali navodi da smo ušli u proces stagflacije. Objašnjava da je to proces kada postoji visoka inflacija, a nema rasta. "Rast kamatne stope može da dovede velike ekonomije u recesiju. Izuzetno je kompleksna situacija, treba se boriti da ima i stuje i gasa, goriva", naveo je ministar i dodao da Vlada radi uprkos tome što joj je oročen mandat.

Ukazuje da je prošle nedelje potpisan ugovor sa Norveškom za plan rekonstrukcije energetskog sistema. 

- Sada se sve zemlje trude da budu samoodržive kada je u pitanju energija, a to su ogromne investicije i energetika će svakako biti jedan od prioriteta vlade - poručio je Mali i dodao da može da kaže da imamo apsolutno stabilne javne finansije.

MInistar je rekao i da će od novembra biti povećane penzije, i u januaru takođe, što kumulativno znači 10 odsto. Dodaje i da će minimalne zarade biti povećane 14 odsto.

- Uvek imate razgovore oko poslodavaca i sindikata, a nisu se do sada dogovorali, a onda država daje predlog. Podsetiću da je 2010. minimalna zarada bila 15.700 dinara, a sada je 35.000 dinara, a naša želja je da bude preko 40.000. Potrošačka korpa je sada porasla na 82.000, ali to nikada nije bilo vezano za minimalne zarade - kaže Mali.

Dodaje da se povećavaju plate i u javnom sektoru, a da će se pomoći i poslodavcima u doprinosu.

- Povećanje minimalne zarade povećava troškove poslodavaca, raste i cena nafte, dakle veliki su troškovi, a onda dolazi do otpuštanja, zato će država pomoći. Za to ćemo morati da izdvojimo 350 miliona evra. Pošto imamo stabilne javne finansije, to omogućava da reagujete u krizi - naveo je i dodao: - Mi smo otvoreno rekli da hoćemo da pomognemo, na teret države, ali da država preživi.

On je ocenio da građani danas žive bolje nego ranije, uz konstataciju: "Da li je to dovoljno dobro? Ne. Zato u klrizi insistiramo da plate idu gore, da rastu minimalne zarade".

Kaže da je posao vlade da životni standard iz godine u godinu bude što bolji, da imamo saobraćajnice, škole...

Takođe ministar je ocenio kao važnu odluku da se diverzifikuju spoljnopolitički partneri, a inicijativu Otvoreni Balkan je ocenio kao sjajnu, uz poruku da je Srbija najbrže rastuća ekonomija u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!