TAJNA SEVERNOG TOKA: Koja je njegova uloga i može li se bez njega pregurati zima

Novosti online

22. 08. 2022. u 16:53

ZAJEDNO, ova dva gasovoda, Severni tok 1 i Severni tok 2, mogu da isporuče 110 milijardi kubika gasa u Evropu svake godine. To je za četvrtinu više od svog gasa koji zemlje Evropske unije koriste godišnje.

ТАЈНА СЕВЕРНОГ ТОКА: Која је његова улога и може ли се без њега прегурати зима

Foto AP

Severni tok  je gasovod između ruskog grada Viborga i nemačkog grada Grajfsvalda kojim se ruski gas transportuje u zapadnu Evropu. Dugačak je 1.224 km.

Gasovod Severni tok 2 može da isporuči dovoljno prirodnog gasa iz Rusije da zagreje 26 miliona domaćinstava u Evropi. Kad bi radio punim kapacitetom, mogao bi u velikoj meri da reši probleme sa nestašicom gasa i visokim cenama energenata.

Međutim, Sjedinjene Američke Države su se zarekle da će „zatvoriti" Severni tok 2 ako Rusija započne specijalnu operaciju u  Ukrajini, preneo je BBC.

Ovo je hronologija događaja:

Nemačka je u utorak, 22. februara, objavila da prekida proces sertifikacije gasovoda, a bez toga on ne može da bude pušten u rad, iako je završen.

Rusija šalje vojsku u Donbas - cena nafte odmah počela da raste.

Šta je Severni tok 2

Severni tok 2 je gasovod dug 1.200 kilometara koji putuje ispod Baltičkog mora i treba da isporučuje gas sa ruske obale kod Sankt Peterburga do Lubmina u Nemačkoj.

Koštao je 10 milijardi evra.Ruski državni energetski gigant Gazprom platio je polovinu svih troškova, dok su zapadne energetske firme kao što su Šel i francuski ENGIE pokrile ostalo.

Severni tok 2 proteže se paralelno sa već postojećim gasovodom, Severni tok 1, koji radi od 2011. godine.

Zajedno, ova dva gasovoda mogu da isporuče 110 milijardi kubika gasa u Evropu svake godine

To je za više od četvrtine više od svog gasa koji zemlje Evropske unije koriste godišnje.

Ko želi Severni tok 2

Rusija je željna da pojača isporuke gasa Evropi sa svojih beskrajnih polja na zapadu zemlje. Ona želi da gasovod putuje ispod mora do Evrope, umesto da se oslanja na kopnene gasovode koji prelaze preko Poljske i Ukrajine. Ti gasovodi su zastareli i neefikasni.

Pored toga, Poljska i Ukrajina naplaćuju visoke tranzitne takse.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel mnogo je radila na ugovaranju Severnog toka 2.

Nemačka već uvozi 35 odsto gasa koji joj je potreban iz Rusije, a ona je mislila da će Severni tok 2 biti način da se Nemačkoj direktno isporuči još mnogo više ruskog gasa.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder pridružio se Severnom toku 2 2016. godine kao član njegovog odbora, podržavajući ovaj projekat i dok je bio na vlasti.

Ko mu se protivi

SAD, Velika Britanija, uz ruske susede Poljsku i Ukrajinu, snažno se protive Severnom toku 2. One strahuju da kad bi on počeo da radi, to bi Rusiji omogućilo još veću kontrolu nad isporukom gasa Evropi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je Severni tok 2 „opasnim političkim oružjem".

Rusija je 2006. godine prekinula isporuku gasa preko Ukrajine zbog finansijskih razmirica između ove dve zemlje.

Sjedinjene Američke Države već su ranije pokušavale da zaustave Severni tok 2, uvodeći sankcije kompanijama koje učestvuju u ovom projektu.

Međutim, na njenoj meti našle su se samo ruske firme, ali ne i Nemačke, iz straha od narušavanja diplomatskih odnosa sa Berlinom.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (2)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!