NEĆE NIKO NA LEŽALJKU OD 25 EVRA: Omiljene turističke destinacije i potrošnja skuplji i za 30 odsto (CENOVNIK)

J. Su.

28. 07. 2022. u 13:00

LETOVANjE je ove godine, u odnosu na prošlu, poskupelo od 10 do 30 odsto.

НЕЋЕ НИКО НА ЛЕЖАЉКУ ОД 25 ЕВРА: Омиљене туристичке дестинације и  потрошња скупљи и за 30 одсто (ЦЕНОВНИК)

Foto D. Milovanović

Porasle su cene smeštaja, ali i vanpansionska potrošnja nije ostala imuna na inflaciju, rat u Ukrajini, ali i oživljavanje turističkih destinacija usled pandemije. Zbog visokih cena, ali i nedolaska gostiju iz Rusije i Ukrajine, pojedina primorja su praznija nego što bi inače bila. Među njima je i Crna Gora.

Da je sve poskupelo ove godine potvrdio nam je i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija. Privatni smeštaj ima "jače" cene u odnosu na lanjske, za nekih pet do 10 procenata. U Crnoj Gori, kaže, dolazi do spuštanja cena, jer nije neka velika posećenost.

- Crna Gora je očekivala Ruse i Ukrajince, nisu se bavili regionom, već nekim drugim stranim tržištima, koja nisu najbolje odreagovala - smatra Seničić. - Nije katastrofa, ali ima sigurno 20 odsto manje gostiju nego što bi sad trebalo da bude. Imaju problem i sa potrošnjom, jer su cene formirane za goste iz Rusije, što je za mnoge druge skupo. Svakako, nije to pravilo svuda. Južni deo njihove obale ima cene kao u Beogradu. Naravno, ima plaža gde su ležaljke po 25 evra, ali tu je prazno.

POSKUPLjENjA

LETNjI aranžmani u turističkim agencijama koštaju više nego prošle godine. Najviše je poskupeo Egipat, gde je aranžman pre dve godine koštao oko 400 evra, a sada je skoro 800. Turističke agencije zadovoljne su prodajom, naročito što je skoro 90 odsto zamenskih vaučera iskorišćeno i što će ostati vrlo malo novca da se od januara sledeće godine vrati.

Na svim destinacijama, Italija, Hrvatska, Grčka, Španija, Turska, Crna Gora, hoteli su skuplji za 10 do 20 procenata, a vanpansionska potrošnja od pet do 10 odsto. To, međutim, nije odvratilo ljude da putuju, naročito što se do kraja sezone ne očekuje uvođenje nekih posebnih kovid-mera.

- Cene u Italiji su veće za 10 odsto - govori Seničić. - Ali ne treba uzimati ekstremne stvari kao primer. Na Mikonosu je suvlaki 25 evra, ali u Nikitiju on košta četiri. Giros je od tri do četiri evra. To je poskupljenje od nekih 20 do 30 odsto. Na severu Grčke, dvoje može dobro da večera za 30 evra. U regionu, mislim, da su hrvatski restorani najskuplji. Tamo su okrenuti zapadnom tržištu i na osnovu toga formiraju cene. Opet, Makarska nije tako skupa.

Foto: Novosti

Cene je ove godine podigla i Albanija. Ali je, u odnosu na druge destinacije, i dalje ubedljivo najjeftnija. Naročito kada je reč o vanpansionskoj potršnji i restoranima. Tamo, za nekih dvadestak evra, dvoje mogu odlično da pojedu ribu ili specijalitete od morskih plodova i popiju piće.

- Naši turisti i dalje najviše idu u Grčku, a posle toga Turska, Crna Gora i Egipat - rekao nam je Seničić. - Ove godine su se pojavile Italija, Španija i Tunis. Odlazi se i u Bugarsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a