MALI: Uprava za javni dug kao jedan od glavnih rizika koji mogu negativno da utiču na javni dug prepoznala je visoko učešće duga u dolarima

Novosti online

15. 07. 2022. u 15:43

UPRAVA za javni dug Ministarstva finansija je kao jedan od glavnih rizika koji mogu negativno da utiču na kretanje i servisiranje javnog duga prepoznala visoko učešće duga u američkim dolarima, koje je na kraju 2016. godine iznosilo čak 33,9 osto - izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

МАЛИ: Управа за јавни дуг као један од главних ризика који могу негативно да утичу на јавни дуг препознала је високо учешће дуга у доларима

Foto: Instagram

- Kako bi se minimizirao uticaj kretanja kursa na portfolio i stanje javnog duga, tokom prethodne četiri godine sprovedene su određene mere i transakcije, zahvaljujući kojima je učešće duga u američim dolarima smanjeno na 10,8% koliko je iznosilo na kraju 2021. godine, odnosno na 10,9% na kraju prvog kvartala 2022. godine - kazao je Mali.

- Da nisu preduzete navedene mere i sprovedene svop transakcije tj. hedžovan je značajni deo duga denominovanog u dolarima u evro, kao i da je zadržano učešće dolarskog duga kao na kraju 2016. godine, dug ugovoren u američkim dolarima bi od početka godine porastao za čak 141,6 milijardi dinara, tj. 2,1 % BDP-a, pa bi učešće javnog duga u BDP-u danas iznosilo 55,8%, umesto trenutnih 53,7% - istakao je ministar.

- Zahvaljujući zaključenim transakcijama kojim su obaveze iz američkih dolara i UAE dirhama konvertovane u evre za samo godinu dana servisiranja navedenih obaveza ostvarena je ušteda od skoro 28,0 miliona evra. Takođe, Republika Srbija će usled samo tri zaključene svop transakcije do kraja otplatnog perioda (od 5 do 8 godina kada dospeva Eurobond 2020) ukupno uštedeti na otplati glavnice i kamata još 473,8 miliona evra, uz trenutni kurs evra prema američkom dolaru - zaključuje Mali.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)