POSKUPLJENJE MORA, ALI NE I STRUJNI UDAR: Fiskalni savet i stručnjaci kažu da cene energenata treba da se povećaju za domaćinstva i privredu

E. B. TALIJAN

09. 07. 2022. u 10:00

ANALIZA Fiskalnog saveta pokazuje da je kao urgentna mera za stabilizaciju EPS potrebno povećanje cena električne energije za domaćinstva i privredu od 15 do 20 odsto.

ПОСКУПЉЕЊЕ МОРА, АЛИ НЕ И СТРУЈНИ УДАР: Фискални савет и стручњаци кажу да цене енергената треба да се повећају за домаћинства и привреду

Foto: Shutterstock

Gas bi, prema njihovoj proceni, trebalo da poskupi za stanovništvo od 65 do 70 odsto, a za industriju oko 75 procenata. Fiskalni savet je ukazao da su krupne greške u upravljanju "Elektroprivredom Srbije" i "Srbijagasom" došle na naplatu za vreme energetske krize, te da su ukupni gubici ova dva javna preduzeća tokom poslednje grejne sezone iznosili oko milijardu evra.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi cena struje trebalo i više da se koriguje, za domaćinstva od 30 do 40 odsto, a za privredu više od 50 procenata. Drugi ukazuju da država mora da vodi računa da obezbedi najveću moguću stabilnost na tržištu i da ublaži skok inflacije i cenovni udar na potrošače.

EPS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu je ocenio da bi poskupljenje električne energije od 100 odsto bilo preveliko za siromašne slojeve.

- Ako bismo povećali cenu struje šest, sedam ili osam odsto ne bi bilo strašno, ali ništa ne bi značilo - kazao je Vučić.

- Dok bi, na primer, povećanje od 100 procenata bilo preveliko za siromašne koji ne bi mogli to da plate i inflacija bi otišla u nebesa.

Govoreći o ceni plavog goriva, predsednik je kazao da ako računamo da bi u proseku u zimskim mesecima gas na tržištu koštao 4.000 evra, a treba nam 15 miliona kubika dnevno, onda će nas za četiri meseca to koštati oko šest milijardi evra, što je skoro polovina našeg budžeta.

Fiskalni savet je u svojoj analizi upozorio da dodatnu opasnost za Srbiju predstavlja to što će stabilno snabdevanje strujom i gasom i u narednoj grejnoj sezoni ponovo zavisiti od raspoložive infrastrukture i energenata iz inostranstva, koji nisu zagarantovani.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da se prilikom procenjivanja koliko ovi energenti treba da poskupe, ne radi samo o tome koliki je raskorak između cena po kojima se nabavljaju i isporučuju. Posebno je važno, kako navodi, da se ima u vidu da su energenti pokretači inflacije.

- Država mora da vodi računa da obezbedi najveću moguću stabilnost na tržištu i da ublaži cenovni udar na potrošače - ističe za "Novosti" Kovačević.

- Energija je poznata po inflacionom prenosu. Da bi država ublažila inflaciju i održala stabilnost tržišta, ona treba da deluje svojim instrumentima, fiskalnim, monetarnim i kontrolom cena.

S druge strane, stručnjak za energetiku Željko Marković naglašava da cene moraju da budu komercijalne, a koliko će biti poskupljenje, to zavisi od politike. On smatra da je dobro da dođe do poskupljenja struje i gasa, jer bi se tako smanjilo zaduživanje države, a posebno imajući u vidu da niko ne zna koliko će energetska kriza trajati. Time bi se, kako dodaje, uticalo i na racionalniju potrošnju.

- Struja bi za domaćinstva trebalo da poskupi od 30 do 40 odsto, a za privredu više od 50 procenata, konkretno sa sadašnjih 75 evra po megavat-satu, na 110 evra - precizira za naš list Marković.

- Država mora ozbiljno da se pozabavi koje su ugrožene kategorije stanovništva, i da se podigne prag kako bi se zaštitili siromašniji, ali ne treba dozvoliti da onaj ko ima para, po niskoj ceni greje bazen.

U analizi Fiskalnog saveta se navodi da EPS više ne može da proizvede dovoljno električne energije za domaće potrebe, jer nije na vreme investirao u svoje kopove uglja, pa sad manjak i uglja i struje mora da uvozi po rekordno visokim cenama. Prema rečima Markovića, EPS će biti potrebno tri, četiri godine da normalizuje proizvodnju uglja. Količine ovog energenta, koje su planirane da se uvezu, četiri miliona tona, mogu da zadovolje, kako navodi, samo 10 odsto naših godišnjih potreba.

ELEKTRIČNA ENERGIJA IZNAD 400 EVRA

STRUČNjAK za energetiku Željko Marković navodi da domaćinstva sada plaćaju električnu energiju 29,2 evra po megavat-satu, a da su ostali stavke na računu troškovi održavanja i takse.

-  Sadašnje cene struje za poslednji kvartal ove godine su više od 400 evra po megavat-satu, a za narednu godinu su iznad 300 evra - navodi Marković. - U julu 2021. je počela kriza, a pre toga je struja koštala između 50 i 60 evra.

GAS 35,11 DINARA

GAS za građane je poskupeo devet odsto. Cena kubnog metra za domaćinstva i male kupce od 1. avgusta biće 35,11 dinara. Prema mišljenju Željka Markovića, to će morati u budućnosti još da se koriguje, jer je to poskupljenje na osnovu računice u ovom trenutku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)