MOSKVA ODGOVORILA NA PREDLOG JAPANA: Ne igrajte se sa cenom nafte - posledice mogu biti velike

Novosti onlajn

05. 07. 2022. u 17:50

BIVŠI predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je da bi predložena gornja granica cene nafte u Tokiju mogla da podigne naftu iznad 400 dolara po barelu.

МОСКВА ОДГОВОРИЛА НА ПРЕДЛОГ ЈАПАНА: Не играјте се са ценом нафте - последице могу бити велике

Foto: AP - Alexei Nikolsky

Predlog Tokija da se ograniči cena ruske nafte doveo bi do znatno manje količine nafte na tržištu i mogao bi drastično da poveća cene nafte, upozorio je danas bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, prenosi "Raša tudej". 

Odgovarajući na ideju koju je u nedelju izneo japanski premijer Fumio Kišida, Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao da Japan „ne bi imao ni naftu ni gas iz Rusije, kao ni učešće u projektu Sahalin-2 LNG“ ako bi Tokio odlučio da prihvati ovaj predlog.

- Japanski premijer Kišida je nedavno rekao da će gornja granica cene ruske nafte biti postavljena na polovinu sadašnje cene. Plus, stvoriće se mehanizam koji neće dozvoliti kupovinu naše nafte po ceni većoj od utvrđene - napisao je bivši predsednik.

Dalje je objasnio šta bi to značilo kada se „prevede sa japanskog na ruski“, napisavši da bi takav potez ozbiljno ograničio količinu nafte koja je dostupna na tržištu, uzrokujući da njena cena bude „mnogo viša“.

- U stvari, biće čak i viša od predviđene astronomske cene od 300-400 dolara po barelu. Uporedite ovo sa dinamikom cena gasa -  upozorio je Medvedev.

G7 želi da ograniči uvozne cene ruskih fosilnih goriva

Tokom prošlonedeljnog samita G7, lideri Nemačke, Francuske, Kanade, SAD, Velike Britanije, Japana i Italije složili su se da istraže izvodljivost uvođenja privremenih ograničenja uvoznih cena ruskih fosilnih goriva, uključujući naftu, navodeći kao razlog tekući vojni sukob između Moskvi i Kijevu.

Međutim, kako je Kremlj istakao, za sprovođenje mere poput one koju je predložio Japan prvo bi bilo potrebno odobrenje drugih zemalja. Dmitrij Peskov izjavio je u ponedeljak da je Kišidina ideja bila samo „jedinstvena izjava, bez ikakvih odluka“.

BONUS VIDEO: 

RUŠEVINE NA SVE STRANE: Posledice granatiranja Belgoroda, Severodonjetska i Melitopolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)