EVRO I FUNTA U PORASTU PREMA DOLARU: NJujorška berza ne radi

Tanjug

04. 07. 2022. u 16:07

EVRO i britanska funta su u blagom porastu prema dolaru na današnjem mirnom trgovanju, pošto Njujorška berza ne radi zbog proslave Dana nezavisnosti, pri čemu se malo poboljšao i globalni apetit za rizikom.

ЕВРО И ФУНТА У ПОРАСТУ ПРЕМА ДОЛАРУ: Њујоршка берза не ради

Foto: P. Milošević

Evro je porastao za 0,3 odsto na 1,0457 dolara, ali je i dalje tek neznatno iznad majskog petogodišnjeg minimuma od 1,0349 dolara, budući da investitore i dalje muči strah od globalne recesije, izveštava Rojters.

Rat u Ukrajini i njegove ekonomske posledice, pre svega rastuće cene hrane i energenata, predstavljaju veliku kočnicu za evro, koji je ove godine oslabio prema američkoj valuti za 8,0 procenata.

Razlika između odgovora Evropske centralne banke i američkih Federalnih rezervi na visoku inflaciju takođe drži evro pod pritiskom.

Britanska funta je ojačala za 0,5 odsto na 1,2155 dolara, nakon što je u petak zabeležila najniži nivo u poslednje dve sedmice od 1,1976 dolara.

Medijski izveštaji o tome da će Bela kuća objaviti kasnije ove nedelje smanjenje tarifa na uvoz neke kineske robe, u nastojanju da ublaži rastuću inflaciju, pomogli su da se na tržišta vrati izvestan optimizam, što je dalo dodatni podsticaj jačanju valuta u odnosu na američki dolar.

Australijski i novozelandski dolar, kao i švedska kruna, oporavili su se danas prema američkom dolaru nakon što su u petak pali na dvogodišnji minimum, prenosi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)