RUSI DRASTIČNO SMANJILI ISPORUKE GASA EU: Zapadna kompanija napravila veliki problem, dnevni obim pao za 40 odsto

Novosti online

14. 06. 2022. u 17:38

RUSKI izvoznik gasa "Gasprom" saopštio je danas da smanjuje isporuke gasa gasovodom "Severni tok" nakon što nemačka kompanija Simens nije na vreme vratila gasne pumpe u "Gaspromovu" kompresorsku stanicu.

РУСИ ДРАСТИЧНО СМАЊИЛИ ИСПОРУКЕ ГАСА ЕУ: Западна компанија направила велики проблем, дневни обим пао за 40 одсто

Foto AP

- Snabdevanje gasovodom Severni tok trenutno se može obezbediti u količini do 100 miliona kubnih metara dnevno - navodi se u saopštenju kompanije.

"Gaspromov" planirani dnevni obim isporuka od 167 miliona kubnih metara će biti smanjen za 40%.

Prema podacima "Gasproma", pet od osam gasnih pumpnih jedinica koje je "Simens" uzeo na popravku iz "Gaspromove" kompresorske stanice Portovaja u Viborgu, blizu St. Petersburga, nisu vraćeni na vreme. Takođe, problemi su nastali kada su pumpe priključene na cevovod, jer su njihovi motori bili neispravni, što je navelo industrijski regulator "Rostehnadzor" da izda privremenu zabranu njihove upotrebe.

- Trenutno se u CS Portovaja mogu koristiti samo tri gasne kompresorske jedinice - napominje "Gasprom".

Gasovod Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora i isporučuje ruski gas u Evropu, povezuje kompresorsku stanicu Portovaja u Rusiji sa stanicom u Grajfsvaldu u severoistočnoj Nemačkoj. Ona snabdeva Evropu sa oko 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

"Simens" još nije komentarisao situaciju. Kompanija je još u martu najavila da će obustaviti isporuke opreme Rusiji. Prošlog meseca je, međutim, saopštila da će se u potpunosti povući sa ruskog tržišta i pokrenula procedure za prekid svojih poslovnih aktivnosti u zemlji.

Cene gasa u Evropi porasle su za skoro 11 odsto, približivši se 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara, prema podacima sa londonske berze.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!