GALON OTIŠAO NA PREKO 5 DOLARA: Cene benzina u SAD dostigle najviši nivo u istoriji

M.Đorđević

14. 06. 2022. u 14:18

CENE benzina u SAD dostigle su u utorak novi najviši nivo svih vremena, sa prosečnom cenom običnog bezolovnog benzina koja je porasla na 5,016 dolara po galonu, prenosi RT.

ГАЛОН ОТИШАО НА ПРЕКО 5 ДОЛАРА:  Цене бензина у САД достигле највиши ниво у историји

Novosti

Najviše cene tradicionalno su zabeležene u Kaliforniji, do 6,44 dolara po galonu, a najniže u Džordžiji, 4,49 dolara po galonu, navodi Američka automobilska asocijacija (AAA), koja prati cene na više od 60.000 benzinskih pumpi širom zemlje.

Prema AAA, rast cena još uvek ne utiče na potražnju povezanu sa tradicionalno užurbanom letnjom sezonom.

- Na osnovu potražnje koju vidimo, čini se da visoke cene nisu odvratile vozače - rekao je portparol AAA Endrju Gros. 

Međutim, dodao je da ćemo, ako cene ostanu na ili iznad 5 dolara, "možda videti da ljudi počinju da menjaju svoje svakodnevne navike vožnje ili način života“.

Prema američkoj Upravi za energetske informacije (EIA), potražnja za gorivom je porasla na 9,2 miliona barela dnevno prošle nedelje, sa 8,98 miliona barela dnevno nedelju dana ranije. U međuvremenu, ukupne domaće zalihe benzina pale su za 800.000 barela, na 218,2 miliona barela.

- Ova dinamika između smanjene ponude i povećane potražnje doprinosi rastu cena na pumpi, navodi se u saopštenju za javnost.

Još jedan faktor koji je doprineo porastu cena goriva je skok globalnih cena nafte, podstaknut ponovnom tražnjom nakon pandemije i sankcijama Rusiji.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)