U PAKOVANJU SAMO 100 ODSTO KAFE! Od 31. maja primenjuju se novi propisi, potrošači će znati šta sadrži njihov omiljeni napitak

E. BOŽIĆ TALIJAN

25. 05. 2022. u 11:00

AKO na ambalaži piše "kafa", onda to mora da bude proizvod napravljen isključivo od mlevenog zrna ove biljke. To predviđa novi Pravilnik o kvalitetu kafe čija primena počinje 31. maja. Ovaj artikal neće moći više da se prodaje pod tim imenom ako sadrži i najmanje primese neke žitarice, cikorije, rogača, graška, soje ili bilo koje druge sirovine za proizvodnju surogata.

У ПАКОВАЊУ САМО 100 ОДСТО КАФЕ! Од 31. маја примењују се нови прописи, потрошачи ће знати шта садржи њихов омиљени напитак

Foto Shutterstock

Sada se pod nazivom "kafa" na našem tržištu nude proizvodi različitog kvaliteta, a mnogi sadrže brojne dodatke, ali se to ne navodi precizno u sastavu, tako da potrošači zapravo ne znaju šta piju. Novi propisi će to promeniti. Ukoliko proizvod od kafe sadrži surogat, onda to mora da bude jasno označeno, na vidnom polju ambalaže koja je to zamena i koliko je njegovo procentualno učešće. Ako je sadržaj pržene mlevene kafe veći od 50 odsto biće istaknuto "proizvod na bazi kafe", a ukoliko je manji, onda će pisati "proizvod na bazi...", pa ime sirovine koja je zastupljena u procentu većem od polovine. Čisti surogati će nositi naziv "zamena za kafu". Što se tiče kvaliteta, pržena kafa ne sme da sadrži skrob.

- Zamena za kafu je proizvod dobijen prženjem plodova i delova jestivih biljaka bogatih skrobom, šećerima i inulinom - objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije. - Pravilnik definiše sirovine za proizvodnju ovog surogata, a to su žitarice, proklijale žitarice, kao što su ječam, raž, pšenica, cikorija, slanutak ili grašak, žir i soja.

Sve će morati da bude navedeno i potrošač će moći jasno da vidi sadržaj proizvoda. U PKS ističu da novi propis daje sigurnost kupcima da tačno znaju kakav napitak konzumiraju. Namera je da se spreči bilo kakva nepoštena praksa koja bi dovodila kupce u zabludu po pitanju svojstava i sastava sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu, kao i srodnih proizvoda.

- Novi način deklarasinja je značajan i za proizvođače - navode u PKS. - Svakako će više ići naruku onima koji koriste čistu kafu, jer će sada imati mogućnost da istaknu viši kvalitet i razliku koju njihovi proizvodi imaju u odnosu na one koji sadrže različite surogate.

Novina je i da će proizvođači moći da uvoze kvalitetniju sirovinu, jer je sada dozvoljena i kupovina "lomljenog zrna".

- Na primer "grinders" je lomljeno zrno, koje je odličnog kvaliteta, a nije smelo da se uvozi jer je "lom zrna" računat kao defekt - objašnjavaju u PKS. - Ovim pravilnikom definisana je i nova kategorija proizvoda, a to je napitak od hladno ekstrahovane kafe, koji se dobija isključivo hladnom ekstrakcijom iz kafe, pri čemu se kao sredstvo za ovaj proces koristi samo voda, a isključuje se dodavanje kiseline ili baze.

Pravilnik stupa na snagu poslednjeg majskog dana, ali to ne znači da u trgovinama od tada više neće biti mešavine mlevene kafe pod nazivom "kafa", jer je predviđeno da sve što se zatekne u prometu do tog dana može da se prodaje do isteka roka trajanja.

POPIJEMO SKORO 4,4 KILOGRAMA

U SRBIJI ima više od 450 prerađivača kafe, u koje spadaju i velike kompanije i male pržionice. Prosečna potrošnja ovog proizvoda po glavi stanovnika na godišnjem nivou u našoj zemlji je oko 4,4 kilograma. Najviše kafe konzumiraju Norvežani, 10 kilograma po stanovniku. Srbija godišnje u proseku uveze oko 31.200 tona kafe, što vrednosno iznosi oko 67,3 miliona. Lane smo na svetskom tržištu kupili 32.262 tone kafe, u vrednosti od 70,8 miliona. Od vrednosti uvoza, oko 76 odsto odnosi se na sirovu kafu.

SAD POSKUPLjENjE ZBOG DOLARA?

KAFA bi u narednom periodu mogla opet da poskupi, jer je američka valuta, za koju se kupuje sirovo zrno na svetskom tržištu, znatno ojačala.

- Usled promene kursa dolara možemo očekivati da bi cena u maloprodaji mogla ići gore bez obzira na to što na berzi stagnira već određeni period - navode u Privrednoj komori Srbije. - Kafa je poskupela u kumulativu, lane od oktobra do decembra, oko 27 odsto, a pre toga je u januaru cena porasla oko 11 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju