BEZ POSKUPLJENJA HLEBA I BRAŠNA NAREDNIH 60 DANA Nedimović: Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona bršna.

Tanjug

15. 05. 2022. u 09:44

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da na rafovima prodavnica ima svega i da u Srbiji nema bojazni, kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem.

БЕЗ ПОСКУПЉЕЊА ХЛЕБА И БРАШНА НАРЕДНИХ 60 ДАНА Недимовић: Србија у овом тренутку има вишак од 170.000 тона бршна.

Foto Tanjug

Nedimović je za RTS kazao da je država intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru sa jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati.

Ističe da i dalje smatra da je bila dobra odluka što je na 45 dana bio zabranjen izvoz.

- Na svetskom tržištu žitarica je haos i nama je bilo potrebno da izbilansiramo naše stanje, da sačuvamo Srbiju, da ima dovoljno resursa. Zamislite situaciju da je Srbija za tri dana izvezla svu pšenicu i brašno koje ima. Šta bi ostalo za Srbiju, šta bismo imal", naglašava Nedimović.

On ističe da u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti.

Foto Tanjug

- Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuni cirkus, kazao je Nedimović.

Ministar je naveo i da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona bršna.

- Ako pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10 do 12.000 tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima, kaže Nedimović.

On je istakao da od naredne žetve očekuje preko 3.400.000 tona pšenice, što je jedan od boljih prinosa po hektaru.

BONUS VIDEO: Svečano otvoren Sentandrejski park u Novom Sadu



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju