ZA KNJIGE TREBA LICENCA: Od početka sledeće godine računovođe će morati da imaju profesionalna zvanja

S. B.

18. 04. 2022. u 11:18

KNjIGOVODSTVENE agencije, koje i naredne godine nameravaju da nastave da rade, moraju među svojim zaposlenima da imaju makar jednog sa profesionalnim zvanjem. Prethodne tri godine mnoge knjigovođe, koje su posao obavljale posle završenih kurseva, morale su ponovo da sednu u "klupe". Savez računovođa i revizora Srbije jedina je ovlašćena institucija za organizovanje ovih ispita.

ЗА КЊИГЕ ТРЕБА ЛИЦЕНЦА: Од почетка следеће године рачуновође ће морати да имају професионална звања

Foto Shutterstock

U Savezu kažu da računovođe nisu deficitarno zanimanje u Srbiji i da je profesionalno zvanje do kraja prošle godine dobilo njih 33.661.

- Njih toliko ne treba da polaže - objašnjava Petar Škobić, predsednik Saveza. - Veliki je problem što knjige vode mnogi kojima to nije obrazovanje. U računovođe su ušli i konobari, moleri, medicinske sestre. Misle da je dovoljno da imaju program, ali neko mora to i da popuni. Imamo trenutno najmanje 1.000 prijavljenih za polaganje.

Tokom prethodne i ove godine Savez je imao i dva vanredna ispitna roka. Od naredne godine, zainteresovani će za sertifikat konkurisati dva puta godišnje. Pojedini polaznici, međutim, žale se da se sada znatno teže dolazi do sertifikata.

- Kriterijume nećemo spuštati, niti možemo - kaže Škobić. - Radimo po svetskim standardima. Oni koji imaju ekonomsko usmerenje uglavnom i polažu. Organizovaćemo dva roka godišnje. Nisu problem rokovi, već moraju da se spreme ispiti.

REGISTAR

ZAKONOM o računovodstvu predviđeno je da Registar pružalaca računovodstvenih usluga počne sa radom 1. januara 2021. Rok za upis u registar svih firmi i preduzetnika koji imaju registrovanu pretežnu šifru delatnosti za obavljanje računovodstvenih usluga ističe 1. januara 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)