IZDAJU PROSTOR, A NE STIŽU IM KIRIJE: Revizori kontrolisali "Železnice Srbije", "Transnaftu" i Direkciju za mere i dragocene metale

S. B.

20. 08. 2021. u 10:04

JAVNE nabavke, predugo angažovanje kolega po osnovu ugovora o delu, "prekovremeni" status v. d. direktora, pa i nenaplaćene rente su neke od glavnih grešaka koje su revizori otkrili kontrolišući poslovanje "Železnica Srbije", "Transnafte" i Direkcije za mere i dragocene metale.

ИЗДАЈУ ПРОСТОР, А НЕ СТИЖУ ИМ КИРИЈЕ: Ревизори контролисали Железнице Србије, Транснафту и Дирекцију за мере и драгоцене метале

Foto G. Šljivić

Kontrola je obuhvatila rad tokom 2019. i 2020. godine. Kontrolisani obveznici imaju rok od 90 dana da dostave izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

Kada je reč o "Železnicama Srbije", nema dokaza da su vrednost sedam javnih nabavki, koje su iznosile ukupno 21,45 miliona dinara, procenile u skladu sa zakonom. Nisu objavili ni obaveštenje o zaključenom okvirnom sporazumu za posao procenjene vrednosti deset miliona dinara, kao ni obaveštenja o zaključenom ugovoru o javnim nabavkama za tri postupka vrednosti 7,45 miliona dinara u propisanim rokovima.

- Društvo nije naplatilo zakupninu u ugovorenim rokovima, tako da prema opomenama dostavljenim zakupcima, ukupan iznos dospelih potraživanja za 14 zakupaca, na dan 30. novembar 2020. godine iznosi 14,67 miliona dinara - napominju revizori. - Imenovana osoba obavlja funkciju v. d. direktora Društva tokom 2020. godine duže od godinu dana, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

"Transnafta" nije dokumentovala da je procenjenu vrednost 14 javnih nabavki, u iznosu od 232,08 miliona dinara, utvrdila u skladu sa Zakonom. Nisu naveli ukupnu procenjenu vrednost kod tri višegodišnje javne nabavke usluga, te je manje iskazana vrednost za 128,08 miliona dinara. Nabavili su usluge mimo javne nabavke i to u vrednosti od 30 miliona dinara.

- "Transnafta" je zaključila ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa četiri osobe i po tom osnovu obračunala i isplatila naknade u ukupnom iznosu od 2,70 miliona dinara, radi obavljanja poslova koji traju duže od roka propisanog Zakonom - primetili su revizori. Zasnovali su radni odnos sa dvoje ljudi na neodređeno vreme, bez pisane saglasnosti Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje.

ODUŽILO SE PRIVREMENO

DIREKCIJA za mere i dragocene metale nije postupila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prilikom sprovođenja 27 postupaka javnih nabavki, čija je procenjena vrednost 55,60 miliona dinara. Isto važi i za nabavku električne energije vredne 600.000 dinara.

- Zaključila je 62 ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova u trajanju dužem od 120 radnih dana, na osnovu kojih je obračunala i isplatila naknadu u bruto iznosu od 7,62 miliona dinara, što nije u skladu sa Zakonom o radu - kažu revizori. - Nije obavestila nadležnu komisiju o četiri angažovane osobe na osnovu četiri ugovora o delu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK