MOBILNO BANKARSTVO UVEĆANO STO PUTA: Narodna banka Srbije na predstavljanju izveštaja EBRD, sastanci i sa MMF

B. Ca.

11. 03. 2022. u 19:25

GODIŠNjI broj transakcija u mobilnom bankarstvu povećan je 100 puta za poslednju deceniju, a od početka rada instant platnog sistema NBS u njemu je izvršeno više od 82 miliona transakcija.

МОБИЛНО БАНКАРСТВО УВЕЋАНО СТО ПУТА: Народна банка Србије на представљању извештаја ЕБРД, састанци и са ММФ

Guverner sa predstavnicima EBRD / Foto Tanjug

Ovo je, kako je u petak rekla guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na predstavljanju izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj o tranziciji za 2021-2022. godinu, rezultat rada države u poslednjih 10 godina u oblasti digitalizacije finansijskog sektora.

Kako iz NBS kažu, ovogodišnji izveštaj EBRD upućuje da je Srbija jedna od zemalja koje su zabeležile najveće pomake i poboljšanja u pogledu regulative i digitalizacije usluga javne uprave od 2015. godine. To je, takođe, uticalo i na povećanje upotrebe digitalnih tehnologija u preduzećima.

Od početka rada instant platnog sistema NBS, broj ugovora zaključenih na daljinu lane povećan je za 44.882 u odnosu na 2020. godinu, i iznosi 116.401. Čak 18.300 ugovora zaključeno je uz primenu video-identifikacije korisnika.

- Kada poredimo četvrto tromesečje 2021. godine i prvo tromesečje 2020. godine, u mobilnom bankarstvu imamo porast broja izvršenih transakcija od skoro 120 odsto kod fizičkih i čak 170 odsto kod pravnih lica i preduzetnika - rekla je Tabakovićeva. - Više se koristi i elektronsko bankarstvo, uz rast broja transakcija od 17 odsto za fizička lica i 36,3 odsto za pravna lica i preduzetnike. NBS je jedna od centralnih banaka koje su među prvima prepoznale značaj procesa digitalizacije finansijskih usluga, zbog čega je spremno dočekala izazove koje je donela pandemija.

Guverner je podsetila da je NBS uvela najsavremeniji platni sistem za instant plaćanja, da je nastavila njegov razvoj uvođenjem velikog broja dodatnih servisa. Kako je naglasila, Srbiji nije bio potreban podsticaj, jer je digitalizacija gotovo deceniju jedan od strateških ciljeva.

Plenarnim sastankom održanim u NBS, u petak su započeli i zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Našu delegaciju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, a razgovori će trajati do 23. marta.

REZERVE 16,5 MILIJARDI EVRA

PRVE teme započetih razgovora sa MMF u petak su bili monetarna politika i finansijski sektor. Ocena MMF je da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama i da je veliki broj institucija pohvalio NBS za brzu i efikasnu reakciju povodom dešavanja u vezi sa Zberbank grupom, čime je poverenje u sistem još jednom opravdano. Tabakovićeva je naglasila da je NBS krizu dočekala deviznim rezervama od 16,5 milijardi evra, a da je Srbija u poslednjem tromesečju prošle godine ostvarila tromesečni rast BDP od sedam odsto međugodišnje, da je izvoz lane dostigao 28,6 milijardi evra, a neto strane investicije - 3,9 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna