CENA NAFTE PONOVO PALA: Rast indeksa nakon četiri dana pada i to za oko 13 odsto

Novosti online

10. 03. 2022. u 09:33

NA VOL Stritu su u cene deonica snažno porasle, što se zahvaljuje oštrom padu cena nafte nakon poruke Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da će se založiti za povećanje proizvodnje crnog zlata kako bi se nadoknadilo snadbevanje iz Rusije, koja je pod sankcijama.

ЦЕНА НАФТЕ ПОНОВО ПАЛА: Раст индекса након четири дана пада и то за око 13 одсто

Cena goriva na pumpama RS, Foto S. Mišljenović

Rast indeksa nakon četiri dana pada i to za oko 13 odsto.

Na londonskom je tržištu cena barela potonula više od 13 posto, na 111,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 12,5 posto, na 108,70 dolara.

Pad cena usledio je nakon poruke Ujedinjenih Arapskih Emirata da će se u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) založiti za povećanje proizvodnje kako bi se nadoknadilo snadvevanje iz Rusije, nakon što je dan pre, u sklopu sankcija protiv Rusije SAD zabranio uvoz ruske nafte i ostalih energenata.

- Mi podržavamo povećanje proizvodnje i zalagaćemo se da OPEC razmotri proizvodnju na višim nivoima - poručeno je iz odeljenja UAE u Vašingtonu. Ipak, oni su ranije već odbijali da obećaju proizvodnju nafte jer bi time cena prilično pala što nikako nije njihov cilj. Samim tim očekuje se da ni ovaj pad cene nafte neće biti dugotrajan.

Već danas su zabeležene ogromne gužve na pumpama u Velikoj Britaniji.

Podsećamo, norveški istraživači Rstad Energi-a predviđaju da ako se više zapadnih zemalja pridruži Sjedinjenim Državama u nametanju naftnog embarga Rusiji, to će ostaviti rupu od 4,3 miliona barela dnevno na tržištu koja se jednostavno ne može brzo zameniti iz drugih izvora, navode analitičari u saopštenju. 

Prema analitičarima, bile bi potrebne kontramere za povećanje ponude i balansiranje tržišta, ali za njihovu primenu može biti potrebno nekoliko meseci. 

(B92)

BONUS VIDEO:

ŽESTOKE BORBE U UKRAJINI: Snimak iz harkovske oblasti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum