U RADNJAMA GOTOVO SVE SRPSKO: Na KiM ignorišu političare koji ponovo pozivaju na bojkot naših proizvoda

D. ZEČEVIĆ

02. 03. 2022. u 18:25

IAKO iz kosovske Skupštine ponovo pozivaju na bojkot proizvoda iz centralne Srbije, u maloprodajnim objektima i trovinskim centrima na Kosovu i Metohiji i dalje se nalazi većina proizvoda iz centralne Srbije.

У РАДЊАМА ГОТОВО СВЕ СРПСКО:  На КиМ игноришу политичаре који поново позивају на бојкот наших производа

Foto Tanjug

Kako ističu poznavaoci kosovskih prilika, uprkos brojnim pokušajima da otežaju ili onemoguće uvoz srpske robe, na tržištu Kosmeta i dalje je prisutno između šesdeset i sedamdeset odsto proizvoda iz centralne Srbije.

- Iako je u jednom periodu pre više od godinu dana usled uvođenja dodatnih taksi na pojedine proizvode iz centralne Srbije bio smanjen uvoz Srpske robe, slobodno se može reći da se roba iz centralne Srbije ne samo vratila već da je i dalje prisutna u supermarketima, prodavnicama , tržnim centrima kao i na skladištima građevinsko materijala...Osnovni i suštinski razlog zbog kojeg su proizvodi iz centralne Srbije zauzeli tržišni prostor Kosova i Metohije jeste kvalitet proizvoda, odnosno što i albanski kupci veruju proizvođačima iz centralne Srbije - ističe Radoš Petrović, predstavnik provrednika sa severa Kosmeta.

Cene niže nego u centralnoj Srbiji

Ostali poznavaoci kosmetski prilika ističu da pored građevinskog materijala, blokova , cementra i drugog materijala, na tržištu Kosmeta vlada potražnja i za prehrambenim proizvodima ali i sredstvima za higijenu ...

- Potrošači na Kosovu i Metohiji znaju da su proizvodi iz centralne Srbije daleko kvalitetniji nego oni proizvedeni u regionu.Takođe, dodatni problem je u tome što se na Kosovu malo toga proizvodi, uglavnom neki slatkiši, sokovi i suhomesnati proizvodi, ali je spektar proizvoda jako ograničen  - ističu saovornici "Novosti".

Oni napominju da su pojedini srpski proizvodi čak znatno jeftiniji nego natržištu centralne Srbije.

- Sva roba koja se kupuje u centralnoj Srbiji za kosovsko tržište plaća se avansno, jer niko ne želi da da robu na čekanje za novac, budući da je prostor Kosmeta nestabilan i zato se dešava da se u radnjama na Kosmetu mogu kupiti znatno jeftiniji proizvodi -pojašnjava Radoš Petrović, predstavnik privrednika sa severa Kosmeta.

Inače, poziv na bojkot srskih i kupovnu “lokalnih proizvoda” uputio je poslannik u kosovskoj Skupštini iz redovavladajućeg Pokreta Samoopredeljenja, Artan Abraši.

FOTO: D.Z.

Pojačane mere na administrativnim prelazima

Napominjući da su poslednjih dvadesetak dana kosovski političari pokrenuli kapmanju svojevrsnog bojkota srpske robe,Radoš Petrović ističe da su na administrativnim prelazima pojačane mere kontrole poput sanitarne inspekcije koje kako ističe, traže greške u papirima ali da uprkos tome vlasnici veleprodajnih i drugih objekata na Kosovu i Metoiji ne odustaju od dopremanja robe iz centralne Srbije jer kako ističe biznis ne poznaje “granice”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)