SUZE NA LICU MARIJE NOVAKOVIĆ: Srpkinja posle 22 godine ušla u svoj stan u Prištini (FOTO/VIDEO)

D. ZEČEVIĆ

23. 02. 2022. u 19:38

DRHTAJI ruku dok je posle 22 godine otključavala ulazna vrata svog stana, suze radosnice, osmesi… pratili su ulazak Marije Novaković (47) iz Prištine u svoj stan u naselju Ulpijana.

СУЗЕ НА ЛИЦУ МАРИЈЕ НОВАКОВИЋ: Српкиња после 22 године ушла у свој стан у Приштини (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

Ovaj za nju značajan događaj, povratak u stan koji je oslobođen od uzurpatora, pratile su brojne novinarske ekipe kojima se Marija zahvalila.

- Zahvaljujem se pre svega Gordani Đorić, predsednici udruženja poslovnih žena “Avenija” iz Lapljeg sela koja me je bodrila svih prethodnih meseci kao i ministru za povratak gospodinu Goranu Rakiću koji je obećao da će mi opremiti stan i da će mi učiniti povratak održivim, kao i da ću se vratiti na radno mesto u Predškolsku ustanovu Đurđevak gde sam radila do 1999. godine, kao i Kancelariji za KiM na finansijskoj pomoći - ističe Marija.

Marija je danas u društvu Đorićeve i majke Slavice Jeremić prethodno u kosovskoj Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine uzela ključeve od svog stana.

"Ja sam danas najsrećnija"

- Ja sam danas najsrećnija, sada je sa mnom majka, a kasnije će mi se pridružiti suprug i sinovi – rekla je Marija.

Marijin stan je svosoban, a da ga je nelegalno koristio albanski uzurpator, potvrđuje i slika ispred ulaza u zgradu. Okolo objekta u naselju Ulpijana razbacani su delovi nameštaja i pokućstva.

- Iako je ranije pokušavala da se vrati, uvek su je odvraćale nepoznate osobe uz obrazloženje da nije bezbedna. Međutim, kada se obratila našem Udruženju rekli smo joj da ne treba da se plaši, već da mora biti uporna i da ćemo naterati institucije da rade svoj deo posla, a da ćemo joj mi maksimalno pomoći u nameri da se vrati i ostane da živi u svom stanu i da njen povratak bude održiv – priča Gordana napominjući da borba sa birokratijom kosovskih institucija za povratak Marijinog stana traje od juna prošle godine.

Veliku zahvalnost u tome duguju, kaže, službenici Kancelarije ombudsmana u Gračanici koja im je dala smernice kako da Marija oslobodi stan.

- Zahvalne smo i novinarima koji su pratili ovu borbu, jer da nije bilo njih, njen slučaj ne bi bio vidljiv javnosti, niti bi, sigurna sam, uspele u Marijinom povratku - priča Gordana.

Komšija Albanac Bedžet Šalja na ulazu u zgradu Marijin povratak komentariše rečima da ukoliko je sudski ispravno nema ništa protiv i da bi Srpkinja trebalo da se vrati!

Inače, ulazak Marije Novaković u stan osim brojnih novinarskih ekipa pratili su predstavnici Oebsa i UNHCR, kao i Centra za mir i toleranciju, jedine srpske institucije u Prištini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest