VREDNOST ZLATA NA MAKSIMUMU: Geopolitika „pumpa“ cene plemenitih metala

Novosti online

14. 02. 2022. u 21:42

VREDNOST zlata je skočila do maksimuma za tri meseca zbog povećane potražnje za zaštitom kapitala usled zabrinutosti investitora da bi situacija oko Ukrajine mogla da eskalira.

ВРЕДНОСТ ЗЛАТА НА МАКСИМУМУ: Геополитика „пумпа“ цене племенитих метала

Zlatne poluge

Aprilski fjučersi za zlato su poskupeli za jedan odsto na berzi „Komeks“, do 1.862 dolara za uncu.

Tržišta reaguju na geopolitičke rizike „odlazeći u ‘sigurne luke’ i takva dinamika aktivno podržava dragocene metale“, rekao je analitičar „Aktiv trejdsa“ Rikardo Evangelista.

Međutim, rast cena zlata se ublažava jačanjem dolara, koji se takođe smatra pouzdanim kapitalom i plus dobija podršku na račun očekivanja da će se uskoro povećati osnovne kamatne stope Federalnih rezervnih sistema, dodao je analitičar.

U međuvremenu martovski fjučersi za srebro su tokom današnjeg dana poskupeli za 2,1 odsto do 23,86 dolara za uncu.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan je 11. februara izjavio da postoji mogućnost da će Rusija napasti Ukrajinu ne čekajući da se završi Olimpijada u Pekingu.

U subotu 12. februara je održan telefonski razgovor između predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog američkog kolege DŽozefa Bajdena, ali razgovor nije uspeo da smanji napetost, navodi agencija „Blumberg“. Bajden je isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Ukrajinu, ali je upozorio Moskvu da će uslediti sankcije velikih razmera u slučaju invazije.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA PEŠČANOJ PLAŽI I U OBILJU ZELENILA: Čuveni hotel iz lanca nadaleko poznatog po kvalitetu i dobroj usluzi