NAJGORI DNEVNI PAD: Akcije Rio Tinta se srozale za 4,1% nakon odluke Vlade Srbije

Tanjug

21. 01. 2022. u 11:17

AKCIJE kompanije Rio Tinto pale su danas nakon odluke Vlade Srbije da zbog zabrinutosti građana za životnu sredinu ukine dozvole i odluke koje se odnose na istraživanje i otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

НАЈГОРИ ДНЕВНИ ПАД: Акције Рио Тинта се срозале за 4,1% након одлуке Владе Србије

Foto M. Anđela

Akcije Rio Tinta su zaključene u padu od 4,1 posto, pri čemu su tokom trgovanja na australijskoj berzi tonule u nekim momentima čak za 5,1 procenat. To je najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021. Referentni indeks australijske berze završio je trgovački dan u minusu od 2,3 odsto, prenosi Rojters.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je u četvrtak uveče da je Vlada ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit i navela da je odluka doneta nakon zahteva različitih zelenih grupa da se obustavi litijumski projekat Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara, prema kojem je bilo planirano da proizvodnja počne 2027. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŽELITE DA ODUŠEVITE SVOJE NAJMLAĐE: Nema boljeg izbora od ovog hotela u Bodrumu, a ništa manje se ni vi nećete oduševiti