VRAĆAMO ŽIVOT U RUBOVE SRBIJE: Milan Krkobabić najavljuje da će se u narednih pet godina u napuštene kuće useliti oko 30.000 porodica

B. Ca.

27. 12. 2021. u 20:33

MINISTARSTVO za brigu o selu je tokom 2021. godine organizovalo četiri velika programa koja su obuhvatila 129 opština u Srbiji. U nabavku minibuseva za sela, organizaciju "Miholjskih susreta", razvoj zadrugarstva, kao i za kupovinu kuća mladima na selu, uloženo je više od 1,3 milijarde dinara. Naredne godine, planirani su novi projekti, a glavni cilj je da se ožive zapostavljeni "rubovi" Srbije i ožive sela.

ВРАЋАМО ЖИВОТ У РУБОВЕ СРБИЈЕ: Милан Кркобабић најављује да ће се у наредних пет година у напуштене куће уселити око 30.000 породица

Ministar Krkobabić i dobitnici državne pomoći / Foto A. H.

Prema rečima Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, namera je da se tokom narednih pet godina na sela vrati ili u njima ostane oko 30.000 naših porodica. Svake godine bi se u prazne kuće po Srbiji naseljavalo po 6.000 porodica.

Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom izazvao je veliko interesovanje, pa je kupljena 651 kuća u 100 lokalnih samouprava. U njihovu nabavku je uloženo 686,5 miliona dinara, najviše 1,2 miliona dinara po domaćinstvu. U njih se uselilo 515 parova, 81 mladi poljoprivrednik i 55 samohranih roditelja.

- Kroz program dodele novca za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva, rešen je problem u 479 sela iz 18 opština - kažu u Ministarstvu za brigu o selu.

- Nedeljno će ovaj prevoz za privredne potrebe sela, kao i prevoz đaka koristiti oko 18.000 ljudi.

Za organizaciju manifestacije "Miholjsko leto" uloženo je 30,5 miliona dinara, a kroz nju se 961 selo takmičilo i družilo u različitim disciplinama.

U Programu podrške razvoju zadrugarstva, 57 ovih udruženja je dobilo novac za unapređenje posla - 21 voćarska, 15 ratarskih, šest stočarskih, po četiri povrtarske, vinogradarske, pčelarske i po jedna za preradu lekovitog bilja, socijalna i turistička. Ukupno je dodeljeno pola milijarde dinara.

USPEH

NAJVEĆI uspeh nam je što smo decenijama zapostavljena sela Srbije počeli da oživljavamo - rekao je Krkobabić. - Od 4.700 sela, 200 ih je prazno, a 1.000 je na tom putu. Predstoji nam još mnogo posla, izgradnja puteva, kanalizacije, otvaranje domova kulture. Za sada smo 134 mladih parova vratili u sela, a 650 njih zadržali. Nastavićemo sa dobrim programima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma