KAMATA I DRUGI PUT NA RATE: Zbog e-fiskalizacije menja se Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji

S. B.

22. 09. 2021. u 08:15

ZAKON o poreskom postupku i poreskoj administraciji spreman je za nove izmene. Predlog je nedavano prošao Vladu Srbije i uskoro će se naći pred poslanicima.

КАМАТА И ДРУГИ ПУТ НА РАТЕ: Због е-фискализације мења се Закон о пореском поступку и пореској администрацији

Sve više inostranih firmi posluje kod nas / Foto AP

Glavni razlog je njegovo usklađivanje sa elektronskom fiskalizacijom koja uskoro počinje. Istovremeno, međutim, donosi novine za dužnike koji ispadnu iz reprograma, ali i za osnivače preduzeća.

Jedan od novih članova zakona predviđa da Poreska uprava, po službenoj dužnosti, podnosi poresku prijavu o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivača i članove porodice. To će raditi kada poreski obveznik propusti da je podnese u roku propisanim zakonom.

Nova verzija zakona omogućava odlaganje plaćanja preostale dugovane kamate i zamenu sredstva obezbeđenja prilikom odlaganja plaćanja duga. Dužnik koji ne ispoštuje reprogram, pa mu se poništi sporazum, i dalje ima šanse da ne plati odmah kamatu. Podrazumeva se da odmah izmiri najmanje iznos glavnog duga, koji je bio odlagan, ali i glavnog poreskog duga po drugim osnovama.

- Može, u roku od 30 dana od dana plaćanja, podneti zahtev za odlaganje plaćanja preostale kamate - stoji u obrazloženju propisa. - Nema mogućnosti otpisa 50 odsto kamate. Takođe, na zahtev poreskog obveznika, kome je odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza, Poreska uprava može izvršiti zamenu sredstva obezbeđenja naplate. Uslov je da je novo sredstvo obezbeđenja iste vrste i veće vrednosti od postojećeg.

Uz mogućnost odlaganja plaćanja kamate primenjivaće se i poreski dug koji je najpre odložen, pa poništen pre stupanja na snagu zakona. Isto važi i za sredstva obezbeđenja koja su odobrena pre njegovog stupanja na snagu.

INTERESOVANjE

NADLEŽNI uveravaju da je mogućnost odlaganja plaćanja kamate važna brojnim poreskim obveznicima. Kako kažu, to je bio predmet kontinuiranog interesovanja. Dodatni motiv je što su se poreski obveznici suočili sa ekonomskim problemima, koji su nastali kao posledica pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere