SAMO VEĆOM PLATOM GAZDA ČUVA RADNIKA: Rast primanja i zbog poreskog rasterećenja

S. Mišljenović

02. 09. 2021. u 07:15

PROSEČNA plata u Republici Srpskoj u mesecu julu je 1.019 maraka i to je rekordna zarada u istoriji Srpske.

САМО ВЕЋОМ ПЛАТОМ ГАЗДА ЧУВА РАДНИКА: Раст примања и због пореског растерећења

Foto Novosti

Od 2019. godine, kada se u kovertama prosečno nalazilo 906 KM, vlast RS obećava da će prosečna primanja nadmašiti 1.000 maraka i to se nakon dve godine i desilo. U odnosu na period pre tri godine, građani Srpske sada primaju 113 maraka više.

Sagovornici "Novosti" kažu da ima više faktora koji su uticali na rekordnu prosečnu platu RS. Tu se izdvajaju mere Vlade koje se odnose na povećanje neoporezivog dela plate i nedostatka radne snage. Saša Trivić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže za "Novosti" da su poslodavci postali svesni još pre korone da gube radnu snagu i da je mogu zadržati samo ako dođe do povećanja plata.

- Iako trenutno imamo dovoljan broj radnika na tržištu, mora se nastaviti sa rastom plata jer samo tako možemo sprečiti odlazak radne snage - kaže Trivić. - Rastu plata doprinela je i Vlada rasterećenjima kod oporezivanja plata. Poslodavci moraju da usmeravaju poreska rasterećenja na povećanje plata. Ovo je jedino pravo rešenje. Povećanjem plata dolazi i do veće potrošnje, a to znači i bolje punjenje budžeta. Procene pokazuju da će plata rasti oko sedam odsto narednih godina.

Foto Privatna arhiva

Ekonomisti, međutim, ističu da povećanje zarade mora da prati i bolji životni standard građana da bi se moglo govoriti o pravom uticaju većeg proseka RS, kako to ne bi ostala samo brojka. Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže da je do uvećanja plata došlo pre svega zbog ponude i potražnje na tržištu rada.

- Nažalost, kvalifikovana radna snaga brzo nas napušta jer nisu adekvatno plaćeni. Zbog toga je došlo do povećanja plata pa je tako skočio i prosek. Ipak, proces odlaska radne snage nastaviće se jer smo prostor koji je dosta kulturološki i istorijski kompatibilan sa Evropom nego što je radna snaga sa drugih kontinenata - kaže Radivojac.

Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Istočno Sarajevo, kaže da prosečna plata nije adekvatan pokazatelj kakve plate ima većina građana. On smatra da je rast verovatno posledica porasta minimalne plate, što znači da većina građana prima tu minimalnu platu ili nešto iznad toga.

PROBUŠILI SLAMARICE

U SAVEZU sindikata RS kažu za "Novosti" da se plate mogu povećati samo ako poslodavci "odreše kesu".

- Mnogi poslodavci su napunili slamarice jer im godinama radnici rade na minimalcu. Sad kad nema radne snage počeli su otvarati slamarice i plaćati radnike po 1.000 maraka i više kako bi ih zadržali - kažu u Sindikatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije