UPALJENA I DRUGA VISOKA PEĆ: Posle godinu dana kineska železara u Smederevu pokrenula proizvodnju i u ugašenom postrojenju

J. Ilić

04. 08. 2021. u 09:11

KINESKA železara u Smederevu, posle skoro godinu dana, pokrenula je proizvodnju i na drugoj visokoj peći, koja je ugašena 5. jula prošle godine zbog pandemije i tada aktuelne situacije na tržištu.

УПАЉЕНА И ДРУГА ВИСОКА ПЕЋ: После годину дана кинеска железара у Смедереву покренула производњу и у угашеном постројењу

Arhiva

Prema ranijim najavama iz kompanije HBIS Group Serbia, visoka peć broj 1 trebalo je da počne sa proizvodnjom 16. avgusta, ali je pokrenuta dve sedmice ranije.

U proteklih godinu dana, radila je samo visoka peć broj 2, što je, prema tvrdnjama odgovornih u smederevskoj železari bila dobra strateška odluka. Trenutna situacija na tržištu čelika stvorila je povoljne uslove za pokretanje visoke peći broj 1.

HBIS je, podsetimo, u julu 2020. zaustavio jednu visoku peć i zbog problema sa kvotama EU za izvoz čelika koje su značajno smanjene. S proizvodnjom na samo jednoj visokoj peći, 2020. završena je sa proizvedenih 1,2 miliona tona slabova.

Biznis planom za ovu godinu predviđeno je da se radi takođe sa jednom visokom peći. Ipak, zbog povećane tražnje na tržištu, ta odluka je promenjena.

- Posle negativnog drugog kvartala 2020. potražnja za čelikom drastično je porasla. Smanjena proizvodnja i ponuda čelika u Evropi, dovela je i do velike pozitivne korekcije cena finalnog proizvoda, koje su nastavile da rastu i u prvim mesecima ove godine. Sve ovo je i ishodovalo odluku da se u Smederevu pokrene i druga visoka peć.

Obim proizvodnje zavisiće od potreba tržišta jer železara proizvodi za poznate kupce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a